Cloud networking

Houd je network services up to date

4 min. leestijd
Placeholder for Architectural stairs glass roofArchitectural stairs glass roof

Share

DNS en IPAM behoren tot de meest fundamentele steunpilaren van network services. Netwerken ontwikkelen zich snel en volgen trends op het gebied van virtualisatie, beveiliging, cloud, SDN, IPv6 en IoT. Tegelijkertijd moeten toepassingen steeds meer mobiel, cloudgebaseerd en uitermate veilig zijn. Dit vraagt grote investeringen en vernieuwingen.

Wat is DNS?

DNS, het Domain Name System, is het adresboek van internet. Het vertaalt miljarden aanvragen van namen naar IP-adressen en biedt organisaties de mogelijkheid om op efficiënte en naadloze manier merknamen te gebruiken, e-mails te sturen en toegang te krijgen tot duizenden services. Het regelt ook de verbinding tussen toepassingen en websites.

Wat is IPAM?

Met IPAM, of IP Address Management, kunnen de IP-adressen in een netwerk worden gevolgd en beheerd. Het ondersteunt de complexe technologieën door middel van geavanceerde en geautomatiseerde tracering van alle apparaten en services. IPAM biedt ook zichtbaarheid in wat verbinding heeft met het netwerk en verhoogt de efficiency van het netwerkmanagement.

Het is essentieel dat DNS- en IPAM-services op een efficiënte, veilige en rendabele manier worden geleverd. De prestaties van deze services bepalen het al dan niet slagen van next-generation netwerkoplossingen.

Cruciale core-services

Elke organisatie maakt dagelijks gebruik van DNS om duizenden query's uit te voeren en de voor ons begrijpelijke domeinnamen te vertalen naar de ingewikkelde IP-adressen die door apparaten worden gebruikt. Telkens wanneer we een website bezoeken, een e-mail versturen, naar de cloud gaan of een toepassing gebruiken, sturen we een query naar een DNS-server. Deze service vormt de basisfunctionaliteit van elk netwerk. De service ondersteunt niet alleen de omzetting van hostnaam naar adres, maar ook van adres naar hostnaam. Zonder DNS zouden we telkens het IP-adres van de doelserver moeten invoeren wanneer we toegang willen hebben tot een service of een website willen bezoeken.

Bij de selectie van een netwerkinfrastructuuroplossing is het belangrijk dat deze naadloos samenwerkt met de andere elementen van het netwerk. Door de exponentiële groei van het aantal apparaten dat is verbonden met fysieke en virtuele infrastructuren en van privé- en openbare clouds, moeten er aanzienlijk wat handelingen worden uitgevoerd om het netwerk, dat dikwijls is geïsoleerd van het DNS, up-to-date te houden.

Onderzoeken tonen aan dat er in 2025 zo'n 30,9 miljard aangesloten IoT-apparaten wereldwijd zijn, waarvan de meeste zijn verbonden met bedrijfsnetwerken. Infradata kan je helpen bij de automatisering en centralisering van het IP-adresmanagement door de meest complexe situaties met betrekking tot DNS af te handelen.

Placeholder for Woman smiling holding tabletWoman smiling holding tablet

Centraal management en cloudintegratie

De complexe netwerkinfrastructuren van tegenwoordig bestaan uit vele elementen, zowel op locatie als in de cloud. Het aantal organisaties dat hun datacenters verplaatst naar de cloud neemt toe, waarmee ook de behoefte om te voldoen aan complexe vereisten. Organisaties worden vaak geconfronteerd met gebrek aan automatisering op het gebied van netwerk provisioning. Dit verhoogt de complexiteit en leidt tot hoge bedrijfskosten. Traditionele IPAM-oplossingen missen de mogelijkheid om zichtbaarheid te geven in cloudnetwerken.

Wij gebruiken de allernieuwste technologieën zodat je de IP-adressen en DNS-naamruimten voor apparaten en interfaces niet handmatig hoeft in te richten. Onze oplossingen maken een gecentraliseerd management van zowel lokale als cloudnetwerken mogelijk, maximaliseren de efficiency en flexibiliteit voor zowel IT-organisaties als serviceproviders en zorgen voor een volledig geïntegreerde en geautomatiseerde samenwerking van DNS- en IPAM-services.

Beveiliging van cruciale services

In onze onveilige internetwereld is het slechts een kwestie van tijd voordat het DNS van een organisatie wordt aangevallen. De oorspronkelijke DNS-specificaties bevatten geen beveiliging, waardoor het was blootgesteld aan diverse aanvallen. Aanvallers gebruiken het DNS om precieze organisaties uit te zoeken, omdat het een gemakkelijk beveiligingsprobleem is. De meeste bedrijfsfirewalls laten poort 53 open staan voor DNS-services. Dit biedt aanvallers de mogelijkheid om het beveiligingsbeleid te omzeilen. Het Domain Name System is het ideale doelwit, want bij een geslaagde inbraak kan het slachtoffer offline worden gehaald, wat funest is voor het bedrijf. Het risico om het DNS niet op te nemen in het beveiligingspostuur van een organisatie is te groot om te nemen.

Er zijn een aantal verschillende soorten aanvallen die misbruik maken van het DNS, waaronder:

  • DDoS, waarbij de DNS-server wordt overstelpt met aanvragen, wat uiteindelijk leidt tot een mogelijk langdurige downtime.
  • Vergiftiging van de DNS-cache, ook wel DNS spoofing genoemd, waarbij aanvallers verkeer omleiden naar schadelijke websites, om referenties en gegevens te stelen of schadelijke code te uploaden.
  • DNS tunnelling, het misbruik maken van poort 53 om gegevensstromen, zoals SSH of TCP, te uploaden en malware te introduceren. Poort 53 wordt zelden bewaakt vanwege de aard van de services die deze bedient en de hoeveelheid verkeer dat deze poort passeert.
  • Gegevensfiltratie, waarbij misbruik wordt gemaakt van hetzelfde mechanisme als DNS-tunnelling-aanvallen. Hierbij wordt poort 53 gebruikt om gegevensstromen te uploaden via het DNS-protocol

Het is essentieel dat organisaties hun core-netwerkservices beschermen. Infradata heeeft beveiligingsoplossingen ontworpen en geÏmplementeerd, waaronder DNS en IPAM, voor veel organisaties. We zorgen ervoor dat je de juiste beveiligingsmechanismen voor je bedrijf hebt geïmplementeerd.

Je services als een asset

Bijna elke IP-communicatie gebruikt DNS om een hostnaam te vertalen. Traditionele DNS- en IPAM-services zijn niet veilig en/of geoptimaliseerd voor gebruik in moderne netwerken. Ze vereisen significante en constante handmatige input om effectief te kunnen zijn. Toch blijven ze in gebreke wat de beveiliging en zichtbaarheid van netwerkapparaten betreft.

DNS en IPAM worden niet langer gezien als een noodzakelijk kwaad, maar als resources die het bedrijf kunnen helpen groeien en als een doeltreffende beveiligingstool.

Nomios België levert de network services oplossingen DNS- en IPAM, ontwikkeld om van je services een asset te maken, kosten te verlagen, je netwerk te optimaliseren en je organisatie veilig te houden.

Network services

Onze partners in DNS en IPAM

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates