SD-WAN

De 5 beste SD-WAN oplossingen van 2024

8 min. leestijd
Placeholder for Pascal meier X Ml VD Tu E Hpg unsplashPascal meier X Ml VD Tu E Hpg unsplash
Juniper Networks
Fortinet
Cisco

Share

SD-WAN is een technologie die het beheer en de werking van je wide area network vereenvoudigt. Hiermee verbind je verschillende locaties (zoals kantoren of datacenters) met behulp van software in plaats van traditionele hardware. Dit betekent dat je je netwerkverkeer centraal beheert en optimaliseert, waardoor het wendbaarder en responsiever wordt.

Het mooie van SD-WAN is dat je meerdere soorten verbindingen kunt gebruiken, zoals breedbandinternet of privélijnen, en dat het slim genoeg is om het beste route voor je dataverkeer te kiezen. Bovendien is het een grote hulp bij het verbeteren van security en het verlagen van kosten.

Hoe profiteren IT-professionals en bedrijven van SD-WAN?

In het snelle en steeds veranderende digitale landschap van vandaag zijn bedrijven en IT-professionals voortdurend op zoek naar oplossingen die de efficiëntie, aanpasbaarheid en security van het netwerk verbeteren. SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) heeft zich ontpopt als een transformerende technologie en biedt een groot aantal voordelen die aansluiten bij de kernbehoeften van moderne bedrijven. Hier wordt nader bekeken hoe SD-WAN het netwerk opnieuw definieert in termen van verbeterde prestaties, grotere flexibiliteit en robuuste security:

Verbeterde prestaties

SD-WAN blinkt uit in het verbeteren van netwerkprestaties door een geoptimaliseerd gebruik van bandbreedte, wat zorgt voor een efficiënt gebruik van netwerkbronnen. Het maakt prioritering van kritieke applicaties mogelijk, zodat ze de benodigde bandbreedte en bronnen ontvangen, wat cruciaal is voor optimale prestaties. De intelligente routeringsmogelijkheden van de technologie zijn ontworpen om latentie te verminderen, waardoor de prestaties van tijdgevoelige applicaties zoals VoIP en videoconferenties aanzienlijk worden verbeterd.

Verbeterde flexibiliteit

De flexibiliteit van SD-WAN in netwerkbeheer is een groot voordeel. Het stelt IT-teams in staat om snel netwerkbeleid en -configuraties aan te passen aan veranderende behoeften zonder handmatige tussenkomst op individuele routers. De schaalbaarheid van SD-WAN is vooral gunstig voor bedrijven in groeifasen of die digitale transformaties ondergaan. Het ondersteunt ook een mix van connectiviteitstypes en integreert naadloos met cloudservices, wat ongeëvenaarde flexibiliteit biedt in netwerkontwerp en -gebruik.

Robuuste security

Security is een hoeksteen van SD-WAN-oplossingen. Veel oplossingen worden geleverd met geïntegreerde security functies zoals encryptie, firewalls en inbraakpreventiesystemen, waardoor een veiligere WAN-architectuur ontstaat. Netwerksegmentatie is eenvoudig met SD-WAN, waardoor gevoelige gegevens kunnen worden geïsoleerd en het totale aanvalsoppervlak wordt verkleind. Deze verbeterde beveiliging, gecombineerd met een betere controle over gegevensstromen, helpt bedrijven om efficiënter te voldoen aan compliance-eisen, waardoor SD-WAN een aantrekkelijke optie is voor bedrijven die prioriteit geven aan gegevensbeveiliging.

Samengevat stelt SD-WAN IT-professionals in staat om netwerkprestaties te optimaliseren, zich aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften, security te verbeteren en netwerkbeheer te stroomlijnen. Het is een technologie die goed aansluit bij de eisen van moderne bedrijven, vooral die met gedistribueerde activiteiten en een focus op digitale transformatie.

icon Podium

The solutions in this article have been placed in random order. We do not endorse our readers to select only those solutions mentioned in this article. Our research consists of the opinion of our experts and should not be construed as statements of fact. When an organisation wishes to know which solutions fit them best, please contact Nomios. We are happy to help you in your search for the right solution.

Top 5 SD-WAN oplossingen

Laten we nu het landschap van SD-WAN-technologie eens nader bekijken. In dit gedeelte introduceren we zes SD-WAN-oplossingen die naar verwachting een belangrijke rol zullen spelen in 2024. Deze oplossingen bieden verschillende functies en mogelijkheden, waardoor er keuzes zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar de juiste oplossing voor hun netwerkbehoeften.

AI-driven SD-WAN door Juniper Networks

De SD-WAN-oplossing van Juniper Networks kenmerkt zich door de AI-gedreven mogelijkheden en de focus op het vereenvoudigen van netwerkactiviteiten terwijl het veilige en veerkrachtige connectiviteit biedt, met name voor cloud-gerichte bedrijven. De belangrijkste aspecten van hun oplossing zijn

 • AI-gedreven technologie: Maakt gebruik van Juniper Mist AI om uitstekende netwerkervaringen voor IT-gebruikers en eindgebruikers mogelijk te maken. Deze AI-integratie vereenvoudigt implementaties en vermindert de tijd die nodig is om problemen op te lossen.
 • Session Smart Routing: Aangedreven door Juniper Session Smart Routing biedt het een flexibele, intelligente netwerkstructuur, die de prestaties en beveiliging verbetert.
 • WAN assurance: Werkt samen met Juniper Mist WAN Assurance om AI-gebaseerde inzichten en geautomatiseerde probleemoplossing te leveren voor verbeterde uptime en prestaties van het netwerk.
 • Gestroomlijnde activiteiten: Biedt functies zoals geautomatiseerde templating tools en zero-touch provisioning (ZTP), waardoor sites snel kunnen worden ingezet en netwerkproblemen sneller worden opgelost.
 • Verbeterde beveiliging: Richt zich op zero trust sessie-integriteit door middel van secure vector routing en deny-by-default toegangsbeleid, waardoor een robuuste beveiliging over het WAN wordt gegarandeerd.

Secure SD-WAN door Fortinet

Fortinet's Secure SD-WAN, een onderdeel van hun FortiGate aanbod, is op maat gemaakt voor cloud-first, beveiligingsgevoelige en internationale ondernemingen, evenals hybride werkkrachten. Het onderscheidt zich door zijn uitgebreide en flexibele aanpak, waarbij verschillende belangrijke functies zijn geïntegreerd:

 • Geconsolideerde netwerk- en securitydiensten: Het convergeert SD-WAN, next-generation firewall (NGFW), geavanceerde routing en ZTNA applicatiegateway-functies binnen één besturingssysteem, waardoor de netwerk- en security-architectuur wordt vereenvoudigd.
 • Naadloze overgang naar SASE en SD-branch: De oplossing van Fortinet legt de basis voor een soepele overgang naar Secure Access Service Edge (SASE) en SD-branch en ondersteunt organisaties in hun reis naar Zero Trust Architecture.
 • FortiSASE integratie: FortiSASE breidt veilige toegang en hoogwaardige connectiviteit uit, ongeacht geografische locaties. Het omvat een volledig pakket netwerk- en beveiligingsmogelijkheden, zoals secure web gateway (SWG), zero-trust network access (ZTNA), cloud access security broker (CASB), firewall-as-a-Service (FWaaS) en integratie met secure SD-WAN.
 • Verbeterde functies voor security en prestaties: De oplossing zorgt voor hoge beschikbaarheid en prestaties van applicaties, integreert geavanceerde NGFW en biedt schaalbare, krachtige mogelijkheden zonder prestatie-impact.
 • Multi-cloud support en Zero-Touch Provisioning: Het maakt veilige en efficiënte connectiviteit in cloud omgevingen mogelijk en vergemakkelijkt grootschalige, snelle inzet van de SD-WAN oplossing.
 • Gecentraliseerd beheer en analyse: Fortinet Secure SD-WAN biedt end-to-end zichtbaarheid, analyses en rapportage, wat cruciaal is voor het versnellen van zero-trust initiatieven. Het stelt IT-teams in staat om implementaties, configuraties en activiteiten centraal te beheren, waardoor de operationele efficiëntie wordt verbeterd.

Cisco Meraki’s SD-WAN

De SD-WAN oplossing van Cisco Meraki is ontworpen om veilige, schaalbare en geoptimaliseerde netwerkervaringen te bieden voor een breed scala aan workloads en omgevingen. De belangrijkste kenmerken van Meraki SD-WAN zijn:

 • Uitgebreide security: Biedt zowel on-premises als cloud netwerkbeveiligingsmogelijkheden, gebruikmakend van geavanceerde beveiligingsanalyse door Cisco Talos voor robuuste verdediging tegen dreigingen.
 • Proactieve monitoring: Implementeert voortdurende monitoring van applicatieprestaties op verschillende netwerklagen om consistente en optimale prestaties te garanderen.
 • Flexibele connectiviteit: Biedt naadloze connectiviteit met publieke en private cloudomgevingen, essentieel voor ondernemingen met gedistribueerde cloudbronnen.
 • Veerkrachtige netwerkinfrastructuur: Beschikt over geïntegreerde bekabelde en cellulaire WAN, switching en Wi-Fi voor het bouwen van robuuste en betrouwbare netwerkverbindingen.
 • Cost efficiency: Demonstrates significant savings in WAN expenses, especially beneficial when transitioning from traditional MPLS to more cost-effective broadband solutions.
 • Uniform beheerplatform: Ontworpen om naadloos te integreren met andere Cisco-producten, waardoor een uitgebreid ecosysteem voor netwerkbeheer ontstaat dat geschikt is voor complexe bedrijfsomgevingen.
Placeholder for Security engineer desktopSecurity engineer desktop

Cisco Catalyst SD-WAN

Cisco's Catalyst SD-WAN biedt een geavanceerde en veilige netwerkoplossing voor ondernemingen, met een combinatie van geavanceerde security, multi-cloud mogelijkheden en voorspellende analyses. Deze oplossing is op maat gemaakt om te voldoen aan de complexe eisen van moderne bedrijfsomgevingen. Hier zijn zes van de belangrijkste functies:

 • Robuuste security: Geïntegreerde security functies, waaronder zero-trust handhaving en veilige segmentatie, bieden uitgebreide bescherming voor vestigingen, externe gebruikers en applicaties in de cloud.
 • Geïntegreerde multi-cloud mogelijkheden: Biedt naadloze connectiviteit met grote cloud providers en optimaliseert SaaS applicaties, essentieel voor ondernemingen die gebruik maken van multi-cloud omgevingen.
 • Voorspellende intelligentie en analyses: Maakt gebruik van geavanceerde analyses en tools zoals ThousandEyes om netwerkoperaties te transformeren van reactief naar voorspellend, waardoor diepere inzichten worden verkregen voor betere besluitvorming.
 • Veelzijdige verbindingsopties: Ondersteunt de inzet via verschillende verbindingstypes (internet, breedband, MPLS, 5G/LTE, satelliet), waardoor de veerkracht en flexibiliteit van het netwerk voor verschillende bedrijfsbehoeften wordt gegarandeerd.
 • Vereenvoudigd WAN-beheer: Flexibele inzetmogelijkheden, multitenancy en ondersteuning voor meerdere regio's, waardoor het beheer van groeiende en complexe WAN-infrastructuren wordt vereenvoudigd.
 • Basis voor SASE-architectuur: Biedt een solide basis voor de overgang naar een secure access service edge (SASE) architectuur, cruciaal voor ondernemingen die netwerken en security willen samenvoegen voor naadloze connectiviteit.

Palo Alto Prisma SD-WAN

Palo Alto Networks' Prisma SD-WAN biedt een next-generation oplossing die geavanceerde technologieën en functies integreert om te voldoen aan de eisen van moderne bedrijfsnetwerken:

 • Flexibele netwerken: Biedt flexibele connectiviteit zonder routing-complexiteit, met een controller-gebaseerde architectuur die het netwerk naadloos opbouwt, beheert en bijwerkt terwijl de veerkracht aan de rand wordt gegarandeerd.
 • App-gedefinieerde structuur: Maakt direct-to-app toegang mogelijk met applicatiebewuste traffic engineering op basis van applicatie SLA's, waardoor een uitstekende gebruikerservaring wordt gegarandeerd voor alle SaaS-, cloud- en bedrijfskritische/privé applicaties.
 • Zero trust security: Biedt implementatie met één klik met Prisma Access, bescherming van gebruikers, applicaties en bedrijfsmiddelen met geïntegreerde Cloud-Delivered Security Services voor vestigingen.
 • AI/ML-gestuurde automatisering: Maakt gebruik van AI en ML-ontwikkelingen voor het automatiseren van complexe IT- en netwerkactiviteiten, het verhogen van de productiviteit en het verkorten van de gemiddelde (mean) time-to-resolution (MTTR).
 • Uitzonderlijke gebruikerservaring: Prisma SD-WAN zorgt voor beschikbaarheid en zichtbaarheid van applicaties, levert 10x betere prestaties en pakt de uitdagingen van packet-gebaseerde netwerken aan.
 • Vereenvoudigde operations: Vermindert het aantal probleemtickets voor netwerken met wel 99%, vereenvoudigt netwerkfuncties en helpt bij versnelde migraties naar SASE-architecturen.
 • Verbeterde resultaten op het gebied van security: Past best-in-class security met ZTNA 2.0 toe op filialen, wat bijdraagt aan een vermindering van 45% van het aantal inbreuken.

Nomios’ SD-WAN partners

Bij Nomios begrijpen we dat het selecteren van de beste SD-WAN oplossing en het naadloos integreren ervan in je bestaande netwerk een complex proces kan zijn. Ons team van ervaren experts is toegewijd om deze reis voor jou te vereenvoudigen. We hanteren een adviserende aanpak en werken nauw samen met je organisatie om je unieke vereisten, budgetbeperkingen en langetermijndoelen te beoordelen.

Ons doel is om je de inzichten en begeleiding te geven die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Zodra de juiste SD-WAN oplossing is geïdentificeerd, zullen onze bekwame professionals het implementatieproces afhandelen en zorgen voor een minimale verstoring van je activiteiten. Met Nomios aan je zijde kun je vol vertrouwen gebruik maken van de kracht van SD-WAN technologie, wetende dat je netwerk is geoptimaliseerd voor prestaties, security en flexibiliteit.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates