Netwerkinfrastructuur

Een succesvol RFP voor IoT: Vijf overwegingen bij de inzet van IoT

1 min. leestijd

Share

Hoewel de gegevens die gegenereerd worden met de inzet van The Internet of Things (IoT) veelbelovend is, kan het ook veel complexiteit en risico's met zich meebrengen. Op dit moment mislukt 58 procent van de IoT-projecten en slechts 25 procent van de bedrijven ontleent zakelijke waarde aan IoT. Om de slagingskans te verbeteren, moeten organisaties eerst zorgvuldig nadenken over een aantal zaken voordat ze een Request for Proposal (RFP) schrijven. Ik geef je vijf factoren die voor IoT overwogen moeten worden.

Verschillende edge-oplossingen

Bij het plannen van de IoT-implementatie ben je flexibel in het uitvoeren van analyses, machine learning, enz. Het uitvoeren van deze functies aan de edge vereist echter extra infrastructuur (lees: investering). Een lichte edge-oplossing is een relatief eenvoudige oplossing die een gebruiker de mogelijkheid biedt om te rekenen, op te slaan, te beveiligen en netwerkfuncties uit te voeren, zodat hij verbinding kan maken, gegevens kan verwerken of resultaten kan verzenden die door de cloud moeten worden afgehandeld. Vergelijk dit met een zware edge-oplossing die een volledige stapel technologie heeft die "cycli" mogelijk maakt - zware toepassingen zoals analytics, machine learning, enz. - om daadwerkelijk werk te doen aan de edge van het netwerk. Als je de voorkeur geeft aan een lichte edge-oplossing, kun je de gegevens verzamelen en er zo snel mogelijk uithalen of de voorbewerking aan de edge uitvoeren met een minimum aan computing en de rest naar de cloud sturen. De keuze is aan jou, maar wat je ook kiest, het is belangrijk om de gevolgen van die keuze te begrijpen.

Data management en analytics

Net als bij de edge-oplossingen zullen de beslissingen die je neemt over datamanagement en -analyse verstrekkende gevolgen hebben. Er valt veel te overwegen, zoals hoeveel gegevens je hebt, wat je ermee wilt doen, of je kunstmatige intelligentie zult gebruiken of machine learning om analyses en voorspellingen uit te voeren - en natuurlijk hoe je deze zult beheren. Je hebt de technologie nodig, maar heb je ook de mensen en zijn ze goed opgeleid?

Beveiliging

Deze spreekt voor zich, toch? De IoT-implementatie vereist veiligheidscontroles op bedrijfsniveau en best practices. Denk aan netwerksegmentatie en diepteverdediging. Je hebt minimaal beveiliging nodig op de hardware, het netwerk, de toepassingen en de datalaag. Bespaar hier niet op!

Gegevensbeheer

Gegevensbeheer is, net als beveiliging, essentieel. Het beheer gaat over de bescherming van jouw intellectuele eigendom - IoT-gegevens - door ervoor te zorgen dat de juiste gegevens op het juiste moment op de juiste plaats terechtkomen en toegankelijk zijn voor de juiste persoon en het juiste IoT-bezit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen of bepaalde gegevens teruggaan naar een robot leverancier of een cloud-dienstverlener. Je hebt niet alleen het recht om deze keuzes te maken, maar je moet dit ook doen. Als je dit namelijk niet doet, riskeer je de woede van toezichthoudende instanties, privacywetgeving zoals GDPR, of zelfs industriële spionage en sabotage.

Integratie

Het integreren van de technologie die een IoT-oplossing vormt aan de edge is niet eenvoudig. Je beschikt waarschijnlijk over hardware, software, een gateway-beheerplatform, computing-, opslag-, applicatie- en gegevensbeheer oplossingen - allemaal van verschillende leveranciers. Als je geluk hebt vind je een systeemintegrator die dit (dure) werk kan doen. Om de complexiteit en de kosten te verminderen, zoek je een leverancier die een eenvoudige oplossing biedt en die de integratie voor je doet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates