Modernisering van het mobiele netwerk: De reis naar 5G

1 min. leestijd

Share

5G is de volgende generatie van mobiele netwerken. Het is een slim ecosysteem dat een universele oplossing, low latency en de vereiste flexibiliteit biedt voor Service Providers om zakelijke services op maat te lanceren die meerwaarde bieden.

In deze blog ga ik in op de technische details van de modernisering van het netwerk, die nodig zijn voor een succesvolle 5G transitie.

5G Industrie-eisen

De telco-industrie heeft drie belangrijke use-cases gespecificeerd (die ook toegelicht worden Ditri Trio's blog over network slicing) ter ondersteuning van de zakelijke vereisten in het toekomstige 5G-netwerk:

  1. Verbeterde mobiele breedband (eMBB): Een sneller netwerk dat tot 10 Gbps bereikt als peak data rate.
  2. Massive Machine Type Communication (mMTC): Enorme schaalbare connectiviteit, met een bereik tot meer dan 100.000 devices per vierkante kilometer.
  3. Ultra betrouwbare en low latency-toepassingen (uRLLC): Gericht op minder dan 1 ms latency voor bedrijfskritieke services.

Om in lijn te zijn en ter ondersteuning van de QoS-vereisten van de ITU IMT 2020, moeten IP-netwerken, waaronder backhaul, midhaul en fronthaul, worden ontworpen en gedimensioneerd, rekening houdend met CU + DU + RU-scenario-implementaties en het spectrum dat door de MNO gebruikt wordt. Het is zeer waarschijnlijk dat Service Providers meerdere implementatiescenario's hebben omdat ze in een breed spectrum werken, zoals: Mmwaves en RU + DU-combinaties of gecentraliseerde radio-inzet en CU + DU gecombineerd. Deze vereisen verschillende strategieën voor radio-implementatie.

De samenvatting hiervan is dat het 5G-netwerk gebouwd moeten worden hand in hand met de IP-planning en radiovereisten.

3GPP en 5G Core Network-integratie

3GPP heeft een nieuw 5G-corenetwerk gedefinieerd, ook wel 5GC genoemd, evenals een nieuwe radio access technologie genaamd 5G 'New Radio' (NR). Met 5G is het mogelijk om elementen van verschillende generaties in verschillende configuraties te integreren, waaronder:

  • Standalone gebruik van slechts één radio access technologie
  • Non-Standalone staande combinatie van meerdere radio access technologieën.

5G-implementatiescenario's en architectuuropties

In september 2016 heeft Deutsche Telecom een ​​overzicht gecreëerd om te laten zien hoeveel verschillende architectuuropties mogelijk zijn binnen een 5G-ecosysteem; ze bedachten in totaal acht opties. Deze worden nog steeds beschouwd als de “gouden standaard” en inmiddels ook als industrienorm.

Het onderstaande schema heeft de positie van Deutsche Telecom verder ontwikkeld. Daarnaast heeft het andere opties, waaronder 3x en 7x.

Aanbieders van mobiele diensten willen de investering terugverdienen door nieuwe 5G-services aan te bieden en door time-to-market te versnellen. Option 3x helpt serviceproviders op weg met 5G door gebruik te maken van hun bestaande EPC-core. Bij deze optie hebben de operators geen 5G Core nodig. In de vroege stadia van de inzet van 5G zal Optie 3 / 3a / 3x de waarschijnlijke keuze zijn voor veel operators. Omdat deze aanpak gekoppeld is aan LTE, is het belangrijk om het bestaande netwerk niet te verstoren. Operators hebben de mogelijkheid om dubbele connectiviteit in te zetten voor data, zoals hoge throughput in NR-downlink en beste dekking in LTE uplink; ondertussen verloopt het spraakverkeer volledig op LTE.

Optie 3 vertegenwoordigt een netwerk met zowel LTE- als NR-radiotoegang, terwijl alleen de EPC-core van LTE wordt gebruikt om de control signals te routeren. In deze optie wordt LTE gebruikt als het control-plane anker voor NR en worden zowel LTE als NR gebruikt voor gebruikersgegevensverkeer (user-plane).

5GC-implementatie- en migratiepadopties voor MNO's

Om een ​​5GC-netwerk volledig te implementeren vanuit optie 3, hebben MNO's veel migratie opties, zoals die hieronder en meer:

  • NSA-optie # 3 tot NSA-optie # 7 en SA-optie # 5
  • NSA-optie # 3 tot NSA-optie # 3 en SA-optie # 2
  • NSA Optie # 3 tot NSA Optie # 4 en SA Optie # 2

Door de verscheidenheid aan opties en migratiestappen die beschikbaar zijn voor de inzet van 5G, kunnen operators verschillende strategieën toepassen die passen bij de specifieke marktsituaties, bedrijfsmodellen en concurrentie-uitdagingen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates