SASE SSE

De Alfabetsoep van SASE: CASB vs. SWG, FWaaS en meer

5 min. leestijd
Placeholder for Adobe Stock 176090632Adobe Stock 176090632

Share

Bij het bouwen van een schaalbaar WAN dat klaar is voor digitale transformatie is de integratie van enterprise-netwerkfuncties met geavanceerde beveiligingstools essentieel. Met een overvloed aan acroniemen zoals SWG, CASB en FWaaS die de cybersecurity-arena vullen, lijkt het misschien alsof je in een kommetje alfabetsoep bent gestapt. Deze acroniemen vertegenwoordigen echter cruciale tools die de verdedigingen van een organisatie tegen beveiligingsdreigingen versterken, elk specifiek afgestemd op unieke uitdagingen in onze digitaal onderling verbonden wereld.

Terwijl organisaties het doolhof van netwerkbeveiligingsopties navigeren, is het kiezen van de juiste oplossing—of het nu SWG of CASB is—om hun gebruikers te beschermen cruciaal. Ze moeten een oplossing zoeken die naadloos past bij hun unieke netwerkarchitectuur. En hoewel de mythische decoderingsring misschien slechts dat is—een mythe—hier is een overzicht van wat deze acroniemen betekenen en hoe ze je op maat gemaakte security stack kunnen versterken.

Wat Betekent SASE?

Om te beginnen, laten we het mysterie van SASE ontrafelen. SASE, of Secure Access Service Edge, vertegenwoordigt de evolutionaire fusie van functionaliteiten van softwaregedefinieerde wide-area-netwerken (SD-WAN) met cloud-native beveiligingstechnologieën, inclusief firewall as a service (FWaaS), secure web gateway (SWG), cloud access security broker (CASB), zero trust network access (ZTNA), en anderen.

SASE-oplossingen, in lijn met bedrijfscompliancebeleid, leveren cloudgebaseerde beveiligingsdiensten die gebruikers, applicaties, vestigingen en IoT-apparaten beschermen. Deze extra beveiligingslaag, geïntegreerd met een SD-WAN-oplossing, zorgt voor veiligere communicatie en optimaliseert de gegevensstroom door verkeer te prioriteren.

SWG vs. CASB uitgelegd

SWG en CASB zijn beide cloudgebaseerde proxy-oplossingen die gegevens- en dreigingsbescherming bieden, maar ze hebben enkele opmerkelijke verschillen.

Wat is een Secure Web Gateway (SWG)?

Een secure web gateway fungeert als een schild tussen de eindgebruiker en het internet, en screent webverzoeken om te zorgen voor naleving van organisatiebeleid. Als een verzoek lijkt gekoppeld te zijn aan verdachte of kwaadaardige sites en applicaties, neemt de gateway direct actie, hetzij door een waarschuwing te geven of de toegang van gebruikers volledig te blokkeren.

Wat is een Cloud Access Security Broker (CASB)?

Een CASB is een software- of hardwareoplossing die fungeert als een tussenpersoon tussen eindgebruikers en cloudserviceproviders en zorgt voor uitgebreide beveiligingsbeleid over de gehele netwerkinfrastructuur, zowel on-premises als cloudgebaseerd.

CASB's zijn essentieel voor het beschermen van cloudtoepassingen door organisaties te voorzien van tools om ongeautoriseerde toegang te identificeren en tegen te gaan. Naarmate de afhankelijkheid van clouddiensten zoals Microsoft 365 toeneemt, is het belang van het gebruik van CASB's nog nooit zo hoog geweest.

Door de capaciteiten van SWG en CASB te combineren, kunnen bedrijven gebruikers, hun apparaten en cloudgebaseerde applicaties effectief beveiligen. Dit zijn echter niet de enige beveiligingstechnologieën die onder de paraplu van SASE vallen.

Wat zijn enkele andere belangrijke SASE-securityfuncties?

De securitykant van SASE, ook bekend als Security Service Edge (SSE), omvat verschillende technologieën die helpen bij het creëren van een veilig netwerk. Deze omvatten:

Remote Browser Isolation (RBI)

Remote browser isolation is een veiligheidsmaatregel die de apparaten van gebruikers scheidt van het proces van internetbrowsen, door alle browse-activiteit te hosten en uit te voeren in een afgezonderde, cloud-gebaseerde container. Als een site niet expliciet is goedgekeurd of geweigerd – bijvoorbeeld omdat het een nieuwe of onbekende site is of een zero-day aanval die nog niet is geclassificeerd – wordt het verzoek verstuurd om uitgevoerd te worden in een veilige sandbox-omgeving. Daar kunnen actieve scripts die malware, kwaadaardige code of macro's bevatten, worden verwijderd voordat de veilige weergave naar de gebruiker wordt gestuurd.

Remote browser isolation biedt essentiële bescherming tegen aanvallen zoals zero-day threats, die Secure Web Gateways (SWG) mogelijk niet blokkeren omdat ze nog niet zijn geclassificeerd.

Web Application Isolation (WAI)

Web application isolation biedt bescherming tegen webgebaseerde bedreigingen of niet-beheerde gebruikers die webapplicaties kunnen aanvallen.

De technologie achter web application isolation is in wezen hetzelfde als wat gebruikt wordt voor remote browser isolation, alleen in omgekeerde vorm. In plaats van gebruikers te beschermen tegen kwaadaardige websites, voorkomt het dat hackers de mogelijkheid hebben om bedrijfsweb- of cloudapplicaties aan te vallen en te compromitteren.

Data Loss Prevention (DLP)

Data loss prevention detecteert en voorkomt het verlies, de lekkage of het misbruik van privé, gevoelige gegevens door middel van inbreuken, exfiltratie-transmissies en ongeautoriseerd gebruik.

Als een medewerker of een derde een e-mail doorstuurt tegen het bedrijfsbeleid in, of eigendomsgegevens uploadt naar een applicatie voor het delen van bestanden zoals Google Docs of zelfs naar generatieve AI-websites, zou de upload worden geblokkeerd. Data loss prevention kan ook gebruikers blokkeren van het ongeautoriseerd kopiëren van gegevens via USB-sticks.

Firewall as a Service (FWaaS)

Firewall as a service neemt een andere benadering dan de meeste andere soorten firewalls door beveiligingsfunctionaliteiten naar de cloud te verplaatsen. In plaats van te vertrouwen op fysieke firewallapparaten of lokale software, gebruikt firewall as a service cloudinfrastructuur om firewallcapaciteiten als een dienst te leveren.

Dit betekent dat organisaties apparaten over de hele wereld kunnen beschermen met de firewallmogelijkheden van de cloud, in plaats van dat ze lokaal firewalls moeten hebben op alle locaties. Ze kunnen dan hun firewallbeleid beheren en configureren met een gecentraliseerd cloudgebaseerd managementinstrument, wat het onderhoud van fysieke hardware overbodig maakt en de complexiteit van het beheren van verspreide firewallimplementaties vermindert.

De voordelen van een geïntegreerde SASE-oplossing

Het gebruik van beveiligingstechnologieën van meerdere leveranciers kan leiden tot gefragmenteerde, complexe en mogelijk incompatibele systemen. Een geïntegreerde SASE-oplossing van een enkele leverancier, die alle beveiligingstechnologieën consolideert op één beheerplatform, komt naar voren als de effectievere aanpak. Dit vermindert niet alleen de complexiteit maar biedt ook een duidelijk, eenduidig beeld van het netwerk voor vereenvoudigd beheer.

Hoewel SASE-oplossingen van een enkele leverancier steeds meer een realiteit worden, is het migreren van de volledige IT-stack van een onderneming naar een volwaardige SASE-architectuur geen klus die van de ene op de andere dag geklaard is. Dat is waar Nomios in het spel komt. Wij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een strategische routekaart die SASE-componenten op een beheersbare manier implementeert. Interessant is dat we ook aanzienlijke vooruitgang zien in de ruimte van Security Service Edge (SSE). Voor veel organisaties dient SSE als een haalbare opstap naar volledige SASE-implementatie. Door eerst SSE-technologieën te integreren, kunnen bedrijven grote stappen zetten op het gebied van netwerkbeveiliging en het podium voorbereiden voor een naadloze overgang naar een uitgebreide SASE-architectuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates