Wat is network slicing?

Network slicing is een type virtuele netwerkarchitectuur dat behoort tot de software-defined networking (SDN) -familie en network function virtualisation (NFV). SDN en NFV zorgen voor een veel betere netwerk flexibiliteit door netwerkarchitecturen op te delen in virtuele segmenten. Dankzij Network Slicing kunnen meerdere virtuele netwerken worden gecreëerd bovenop een gedeelde fysieke infrastructuur.

Draadloze 5G technologie ondersteunt drie generieke diensten

Het hoofddoel van draadloze 5G-technologie is het ondersteunen van drie generieke diensten met zeer heterogene vereisten:

  • Verbeterde mobiele breedband (eMBB)
  • Massale machine communicatie (mMTC)
  • Ultrabetrouwbare low-latency-communicatie (URLLC)

De heterogeniteit van de diensten kan worden opgevangen door middel van network slicing, waarbij aan elke dienst middelen worden toegewezen om prestatiegaranties en isolatie van de andere diensten te bieden. Het splitsen van het radio access network (RAN) wordt typisch gedaan door middel van orthogonale toewijzing van hulpbronnen tussen de diensten.

Placeholder for Embb slicing erllc slicing and mmtc slicingEmbb slicing erllc slicing and mmtc slicing

In dit gevirtualiseerde netwerkscenario zijn fysieke componenten secundair en zijn logische (software gebaseerde) partities van het grootste belang, waarbij capaciteit dynamisch wordt toegewezen aan bepaalde doeleinden, afhankelijk van de behoefte. Naarmate de behoeften veranderen, kunnen ook de toegewijde middelen veranderen. Door gebruik te maken van gemeenschappelijke bronnen zoals opslag en processors, maakt network slicing het mogelijk om segmenten te maken die zijn gewijd aan logische, zelfstandige en gepartitioneerde netwerkfuncties.

Network slicing en 5G-transitie

Tijdens de 5G-transitie zullen de 5G-systemen zo worden ontworpen dat de netwerken op as-a-service basis kunnen worden gesegmenteerd. Deze diensten kunnen snel en eenvoudig op- en afgeschaald worden. Elk netwerk segment kan worden aangepast om de elementen te leveren die nodig zijn voor de architectuur die het nodig heeft. Zo kan bijvoorbeeld 10 procent van de bronnen van een netwerk exclusief worden gereserveerd voor IoT-apparaten.

Bovendien is elk segment geïsoleerd en omvat het het apparaat, de toegang, het transport en het kernnetwerk, waardoor de betrouwbaarheid en de veiligheid van het netwerk toenemen. Ook kunnen wijzigingen en toevoegingen aan een segment worden aangebracht zonder dat er rekening hoeft te worden gehouden met de effecten op de rest van het netwerk. Dit bespaart tijd, moeite en kosten omdat het niet meer nodig is om het hele netwerk opnieuw te ontwerpen met individuele segment-wijzigingen.

Ecosysteem

Gerelateerde oplossingen & diensten

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates