Wat is een wifi-site survey?

Velen van ons vinden het een belangrijk om altijd digitaal verbonden te zijn. Daarom is de beschikbaarheid van wifi niet langer een luxe, maar een basisbehoefte. Het aanbieden van wifi van goede kwaliteit aan je medewerkers en bezoekers is daarom essentieel. Om er zeker van te zijn dat je wifi op orde is, kun je een pre-, post-deployment en/of predictive site survey uitvoeren.

Het belangrijkste doel van een wifi-site survey (wifi meting) is om inzicht te krijgen in de behoeften en use cases voor het wifi-netwerk. Het is bedoeld om gedetailleerde en nauwkeurige documentatie te leveren over de huidige staat van de wifi en welke diensten het zal of zou moeten ondersteunen. Of een document voor ontwerp en implementatie waarin aspecten zoals dekkingsgebieden, voorspelde aantallen clients, apparaattypes, locatie van het access point (AP), oriëntatie en SLA (Service Level Agreement) die via wifi moeten worden geleverd, naar voren komen.

Soorten site surveys

Wifi-site surveys zijn onmisbare processen om de optimale prestaties en dekking van draadloze netwerken in verschillende omgevingen te garanderen. Surveys helpen netwerkengineers en IT-professionals bij het creëren, installeren en beheren van wifi-infrastructuur.

Ze analyseren signaalsterkte, storingen en dekkingsgebieden. Deze informatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat de beoogde en ontworpen SLA over wifi wordt gehaald. Door het uitvoeren van surveys kunnen experts potentiële problemen identificeren en de nodige aanpassingen doen om de algehele ervaring van wifi te verbeteren.

Er bestaan drie varianten van wifi-metingen. Elke variant dient een ander doel in de levenscyclus van een draadloos netwerk, van de eerste planning tot het lopende onderhoud. Laten we elk type in meer detail bekijken.

1. Pre-deployment survey (onderzoek voor installatie)

Dit onderzoek is interactief en wordt uitgevoerd voordat de wifi-infrastructuur wordt geïnstalleerd. Hier verzamelen de technici informatie over het beoogde gebruik van wifi. Het omvat factoren zoals het dekkingsgebied van wifi, het type en het aantal clientapparaten binnen het dekkingsgebied. Het omvat ook de beoogde SLA van de vereiste netwerken en evalueert fysieke factoren zoals de lay-out van het gebouw, materialen en mogelijke storingsbronnen om de plaatsing van AP's te plannen.

2. Post-deployment survey (onderzoek na installatie)

Wordt uitgevoerd na de installatie van een nieuw AP of op elk moment tijdens de levenscyclus van de installatie. Het doel is om te controleren of de beoogde SLA van het netwerk wordt gehaald en voldoet aan de dekkingsvereisten die zijn opgesteld toen het netwerk werd ontworpen en geïnstalleerd. Dit onderzoek beoordeelt aspecten zoals gerelateerde dekkingscriteria, identificeert potentiële "dead zones" en detecteert eventuele problemen die de netwerkprestaties kunnen beïnvloeden.

3. Predictive survey (voorspellend onderzoek)

Maakt gebruik van datagestuurde softwaresimulaties om de dekking van wifi en ondersteunde SLA's te voorspellen op basis van factoren zoals de lay-out van het gebouw, materialen, AP-specificaties, typen client-apparaten en hoeveelheden. Hoewel niet zo nauwkeurig als onderzoeken op locatie, bieden voorspellende onderzoeken waardevolle inzichten tijdens de planningsfase en kunnen ze nauwkeurige prestatie- en plaatsingsgegevens produceren tot een betrouwbaarheidsniveau van ± 85%.

Vereisten voor wifi-dekking - Een voorbeeld

De schermafbeelding hieronder is een voorbeeld van de vereisten voor een spraak geschikt wifi netwerk (VoWifi). De specificaties zijn zo ingesteld dat ze voldoen aan de vereisten van Microsoft voor een succesvolle implementatie van Lync/Skype via wifi. Deze eisen zijn door Microsoft zelf opgesteld.

Dit is een goed voorbeeld om te laten zien dat elk servicetype dat nodig is op het wifi-netwerk meetbaar is en dat er moet worden voldaan aan strenge ontwerpcriteria en variabelen. Alleen op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat de inzet van spraak zal werken in alle gebieden van het gebouw.

Placeholder for Wifi site survey screenshotWifi site survey screenshot

Voordelen en uitdagingen van site surveys

Wifi-site surveys zijn onmisbare hulpmiddelen voor het onderhouden en optimaliseren van de prestaties en dekking van draadloze netwerken. Door het evalueren van dekkingscriteria, het identificeren van "dead zones" en het verminderen van storingen spelen deze onderzoeken een vitale rol bij het garanderen van betrouwbare connectiviteit voor gebruikers.

Echter, naast de vele voordelen, brengen wifi-site surveys ook bepaalde uitdagingen met zich mee waar netwerkengineers en IT-professionals mee om moeten gaan. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen en uitdagingen.

Voordelen:

  • Geoptimaliseerde dekking: Een wifi-meting helpt bij het bepalen van de optimale plaatsing en radioconfiguratie van AP's om een consistente dekking te garanderen die voldoet aan de ontworpen SLA in het hele beoogde gebied.
  • Verbeterde prestaties: Door storingsbronnen of dode zones te identificeren en te beperken verbeteren de prestaties van het wifi netwerk. Surveys geven een goed inzicht in de huidige operationele status van het radionetwerk en bieden belangrijke informatie om toekomstige problemen te voorkomen.
  • Kostenbesparingen: Een juiste planning en implementatie op basis van de bevindingen van datagebaseerde onderzoeken kan onnodige kosten en productiviteitsverlies voorkomen die geassocieerd worden met te veel of slecht presterende wifi infrastructuur.

Uitdagingen:

  • Complexiteit: Het uitvoeren van grondige site surveys vereist expertise in draadloze netwerken en vertrouwdheid met survey tools en methodologieën. Hierdoor is het lastig om het zelf uit te voeren.
  • Dynamische omgeving: Draadloze netwerken zijn onderhevig aan veranderingen in de omgeving. Sommige van deze veranderingen hebben we zelf in de hand en zijn voorspelbaar. Andere hebben we niet in de hand en zijn onvoorspelbaar, zoals nieuwe buren die het gebouw ernaast betrekken of renovaties van gebouwen en de introductie van nieuwe elektronische apparaten en technologie. Algemene groei in werknemers, hun workflow en het aantal apparaten zal na verloop van tijd ook de prestaties van wifi beïnvloeden.
  • Tijd en middelen: Wifi-metingen kunnen tijdrovend en middelenintensief zijn voor beide partijen, voor jou en de technologiepartner. Vooral voor grote of complexe omgevingen die veel security en toegangscontrole vereisen.
Placeholder for I Stock 1205248121I Stock 1205248121

Nomios: Experts in wifi-site surveys

Het optimaliseren van de prestaties en dekking van een wifi-netwerk vereist zorgvuldige planning en expertise in draadloze netwerken en radiofrequentietechniek. Veel organisaties vinden het voordelig om een extern bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in wifi-site surveys, zoals Nomios. Wij beschikken over wifi-engineers met diepgaande kennis van en ervaring in het beoordelen van draadloze omgevingen.

Dankzij hun expertise kunnen ze potentiële uitdagingen identificeren. Deze variëren van fysieke ontwerpproblemen en problemen met de plaatsing van AP's tot diepgaande spectrumanalyses die nodig zijn voor het oplossen van complexere problemen, zoals onvoorspelbaar gedrag van clients of het identificeren van niet-Wi-Fi gerelateerde interferentiebronnen en dekkingsproblemen. Onze technici kunnen vervolgens effectieve oplossingen aanbevelen om deze problemen op te lossen.

Onze engineers hebben expertise en geven objectieve aanbevelingen voor de beste apparatuur voor jouw organisatie. Op basis van onze uitgebreide ervaring en kennis van de industrie kunnen we advies geven over de meest geschikte access points, antennes en andere hardwarecomponenten om de prestaties en betrouwbaarheid van je wifi-netwerk te maximaliseren. Daarnaast bieden we inzicht in de verschillende wifiplatformen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Kies voor WaaS

Met Wifi as a Service (WaaS) heb je toegang tot een betrouwbaar en toekomstbestendig wifi-netwerk dat altijd en overal beschikbaar is. Er zijn geen investeringen vooraf en geen complex onderhoud voor jouw organisatie.

Onze wifi-partners

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.