Wat is Passive Optical LAN?

POL, of Passive Optical LAN, is een netwerk infrastructuur die krachtiger is en slechts een fractie van de complexiteit, ruimte, energie en kosten vergt in vergelijking met een traditioneel op koper gebaseerd LAN. In plaats van gestructureerde bekabeling met verschillende niveaus van kabels, routers en switches, gebruikt het glasvezel kabels om spraak en gegevens te leveren.

Passive Optical LAN vereenvoudigt de opzet van het netwerk omdat het de netwerkintelligentie naar één centraal punt verplaatst, de Optical Line Terminal (OLT). Het centraliseert het beheer van alle verafgelegen randapparatuur, de Optical Network Terminal (ONT). Er zijn geen actieve elementen tussen OLT en ONT. POL heeft minder kabel en hardware nodig en gebruikt licht om gegevens te verzenden.

Optische LAN is een toekomstbestendig en hoge-capaciteit always-on netwerk voor verbinding in gebouwen en op de campus, en voor mobiele backhauling. Het kan afstanden tot 20 kilometer overbruggen en maakt het gebruik van telecomkasten, switches en stroom om de 100 meter overbodig. Het verbruikt minder energie en kan dus gekwalificeerd worden als een echt groene oplossing.

Welke componenten worden gebruikt in Passive Optical LAN?

Optical Line Terminal (OLT)

De optical line terminal zit in het main distribution frame (MDF) of datacenter. Het is verbonden met de core switch en zet optische signalen van de verschillende splitters weer om in elektrische signalen zodat de core router ermee kan werken.

Een optical line terminal helpt bij het bieden van mogelijkheden als redundante switching en stroomvoorziening, en hij kan - afhankelijk van de fabrikant en het model - functies bevatten als ethernet bridging, eindgebruikersauthenticatie, VLAN en beveiligingsfiltering.

Passive Optical Splitter (POS)

Een passive optical splitter splitst het optische signaal van de optische line terminal in verschillende takken die verbonden zijn met de optical netwerk terminals. Ze worden passieve splitsers genoemd omdat je ze niet van stroom hoeft te voorzien. Een passieve optische splitser kan een groot aantal verschillende splitsingsverhoudingen aan, zoals 1:8, 1:16, 1:32, 2:8, 2:16 en 2:32.

Optical Netwerk Terminal (ONT)

De optical netwerk terminal zit aan de gebruikerskant, waar hij elektrische signalen van endpoints omzet in optische en omgekeerd. Het werkt als een vertaler voor endpoints, net zoals computers en IP telefoons elektrische signalen gebruiken om met de buitenwereld te "praten".

Optical netwerk terminals zijn kleine toestellen die op verschillende plaatsen gemonteerd kunnen worden, zoals rekken, plafonds, muren of bureaus. Afhankelijk van het model en de fabrikant hebben ze verschillende sets poorten en mogelijkheden.

Wanneer heb je Passive Optical LAN nodig?

Passive Optical LAN vereenvoudigt je LAN drastisch en geeft je over het algemeen meer snelheid en gegevensdoorvoer. Dat laatste is nodig voor het steeds toenemende aantal apparaten dat aan je lokale netwerk gekoppeld is. En laten we het al even explosief toenemende gebruik van cloud diensten niet vergeten. Cloud diensten slokken zoveel bandbreedte op dat ze traditionele LAN's tot stilstand kunnen brengen.

Een ander voordeel is dat je minder kabels, minder apparaten en minder stroom nodig hebt. Dus over het geheel genomen brengt het de kosten omlaag en versnelt het de zaken.

Ecosysteem

Toonaangevende optical netwerk partners