Optical networking Nokia

10 voordelen van passive optical LAN voor bedrijfsconnectiviteit

Cemil Canturk de Nokia
Placeholder for Cemil Canturk NokiaCemil Canturk Nokia

Cemil Canturk de Nokia , Senior Marketing Manager Optical LAN

7 min. leestijd
Placeholder for Woman in coffee house laptopWoman in coffee house laptop
Nokia

Share

Connectiviteit is van groot belang in de uitdagende en snelle wereld van enterprise computing. De voortdurende digitale transformatie binnen bedrijven en de toeleveringsketens waartoe ze behoren, zet CTO's, netwerk ingenieurs en IT security managers onder toenemende druk om betere prestaties te krijgen, maar ook meer bandbreedte, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.

Hogere internetsnelheden zijn voor veel bedrijven een hele uitdaging en creëren soms zelfs een hachelijke situatie, vooral omdat ook het aantal apparaten dat netwerkconnectiviteit nodig heeft blijft toenemen. Het bereiken van grote afstanden en tegelijk hoge internetsnelheden handhaven vereist vaak nieuwe cat bekabeling. De oplossing? Optisch LAN op basis van glasvezel. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van passive optical LAN voor bedrijfsconnectiviteit.

Wat is passive optical LAN?

Passive optical LAN (POL) is een relatief nieuwe en vernieuwende manier om telecommunicatienetwerken te structureren. Het traditionele model, waarbij gegevens met behulp van verschillende lagen switches, kabels en routers werden overgebracht en verspreid naar desktop computers, wordt vervangen door een meer kosteneffectieve en energie-efficiënte architectuur. Passive optical LAN maakt gebruik van single-mode fiber die dichter bij de gebruiker en elektronische apparatuur die het lokaal netwerk (LAN) afvlakt, wordt gelegd. Dit heft de afstandsbeperkingen op en vermindert de hoeveelheid kabel die gebruikt wordt om de werkstations te bereiken.

De 10 voordelen van passive optical LAN

Nu we iets meer weten over de technologie achter passive optical LAN, is het tijd om dieper in te gaan op de belangrijkste voordelen die deze oplossing biedt voor bedrijfsconnectiviteit.

1. Kostenbespaking

Passive optical LAN verlaagt zowel de kapitaal (CAPEX) als de operationele (OPEX) kosten. Je hebt minder apparatuur nodig om een stabiele, veilige en snelle verbinding te realiseren en in stand te houden. Omdat je minder fysieke hardware nodig hebt, bespaar je ook serieus geld op koelingskosten. In vergelijking met koper kun je met passive optical LAN ook op onderhoudskosten besparen, want je hebt geen onderhoudskosten meer die zijn verbonden aan switches.

2. Ruimtebesparing

Passive optical LAN technologie bespaart ruimte. Koper-gebaseerde LAN's hebben telecomruimten nodig vanwege de enorme apparatuur en bekabeling die nodig is. POL gebruikt een beperkte hoeveelheid ruimte, waardoor er geen bedradingskasten meer nodig zijn. Hierdoor bespaar je op kantoorruimte (en huur) of kan je extra ruimte reserveren voor andere activiteiten en toepassingen die inkomsten genereren.

3. Hoge capaciteit en beveiliging

Optical LAN is momenteel de slimste en krachtigste LAN technologie op de markt. Dit betekent dat passive optical LAN een eersteklas service-ervaring biedt. Het is in staat snelheden van >10 GB per seconde te leveren, en het is uitgerust met ingebouwde, militair-grade beveiligingsfuncties. Daardoor is gevoelige informatie goed beschermd en ligt nooit voor het grijpen. Passive optical LAN biedt ook uitstekende schaalbaarheid, wat essentieel is in moderne, veranderende, snelle en zeer dynamische bedrijfsomgevingen.

4. Toekomstbestendig

De wereld van IT voor bedrijven is onderhevig aan voortdurende verandering. Het beste van vandaag kan binnen een paar maanden of jaren verouderd zijn. Met passive optical LAN kun je gemakkelijker inspelen op toekomstige technologische vernieuwingen. Een goed voorbeeld is de verwachte opkomst van 5G als de dominante netwerkstandaard in de nabije toekomst. 5G houdt de belofte in van aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van de vertrouwde 4G netwerken (ongeveer 1.000 keer meer bandbreedte, ruwweg 100 keer meer aangesloten toestellen en veel hogere beschikbaarheid). Optische netwerken zoals POL zijn veel beter geschikt om met deze verhoogde prestatie-uitdagingen om te gaan dan traditionele koperdraden.

POLs kunnen bedrijven ook helpen hun infrastructuur toekomstbestendig te maken. De glasvezelnetwerken hebben een indrukwekkende levensduur (ongeveer 30 jaar) die de levensduur van switch oplossingen (meestal minder dan 10 jaar) ruim overtreft. Dit betekent dat je alleen de edge apparatuur periodiek hoeft te vernieuwen, niet het netwerk zelf. POL biedt ook een toekomstvaste weg naar nieuwe technologieën, zoals Wi-Fi 6, video-analyse, enz.

5. Milieuvriendelijker

POL's verbruiken geringe hoeveelheden energie, en ook de koeling is geen groot probleem omdat er minder apparatuur nodig is. Rekening houdend met het totale stroomverbruik van alle actieve componenten in een LAN, de ventilatie en de airconditioning voor de apparatuur, kan de energiebesparing van optical LAN's oplopen tot wel 50% als je een vergelijking maakt met traditionele LAN oplossingen. In tegenstelling tot een traditionele distributie- of werkgroepswitch vereist de passive optical splitter geen speciale milieu-overwegingen en verbruikt hij nul kilowattuur aan jaarlijks energiegebruik. Hij produceert ook geen CO2 voetafdruk tijdens de werking.

En het extra goede nieuws: er worden voortdurend initiatieven genomen om zijn energie-efficiëntie nog verder te verbeteren, wat het potentieel heeft om interessante groene initiatieven op het gebied van bedrijfsconnectiviteit te stimuleren.

Placeholder for Passive optical LANPassive optical LAN

6. Minimale bedrijfsonderbreking

Tijd is geld, en downtime staat gelijk aan bedrijfsonderbreking. Passive optical LAN maakt het mogelijk verschillende technologieën op dezelfde fiber infrastructuur naast elkaar te laten bestaan, zonder dat je nieuwe kabels hoeft te trekken of connectors hoeft te vervangen. Als de technologie verandert, hoef je alleen de endpoints van het POL te vervangen. Zo kun je je activiteiten en bedrijfsprocessen draaiende houden en de bedrijfsonderbreking tot het absolute minimum beperken.

7. Gebruiksgemak

POL netwerken bieden gebruikers een gestroomlijnde en gebruiksvriendelijke management interface. Dit neemt veel van de ingewikkeldheden weg die problemen opleveren voor minder technisch onderlegde klanten en werknemers. De grotere zelfredzaamheid op het gebied van bedrijfsconnectiviteit en prestatiebeheer vertaalt zich in grotere organisatorische flexibiliteit. Het maakt je bedrijf ook minder afhankelijk van dienstverleners van derden.

8. Superieure beveiliging

Passive optical LAN is van nature veiliger dan traditionele LAN op koperen basis. Waarom? Omdat optical fiber niet op dezelfde manier elektriciteit geleidt als koper. De technologie wordt niet beïnvloed door elektromagnetische interferentie. Zo is bijvoorbeeld tempest straling een non-issue bij passief optisch LAN.

De POL technologie ondersteunt ook verfijnde beveiligingsmechanismen en -technologieën, zoals AES (advanced encryption standard), 128-bit (military-grade) versleuteling en 802.1x authenticatie. Passive optical LAN wordt ook geleverd met ingebouwd identiteitsbeheer.

9. Eenvoudige installatie

Passive optical LAN biedt belangrijke installatievoordelen. Koperen kabels zijn zwaar. Bovendien heeft elke endpoint zijn eigen kabel nodig die het verbindt met de switch waaraan het gekoppeld is. Het resultaat? Veel zware bekabeling in stijgleidingen, verhoogde vloeren en verlaagde plafonds. Dit gewicht legt een zware druk op veel gebouwen, terwijl het installeren van nieuwe toestellen en endpoints een gedoe wordt. Glasvezel is veel dunner en lichter dan koper, en maakt de installatie en uitbreiding van POL netwerken een stuk eenvoudiger.

10. De total cost of ownership (TCO)

Afgezien van de vele technische voordelen biedt passive optical LAN ook opmerkelijke TCO voordelen. Deze zijn onder andere:

  • Aanzienlijke stroombesparingen op lange termijn. Het is mogelijk de totale stroomkosten met ongeveer 50 procent te verlagen in vergelijking met traditionele LAN oplossingen.
  • Optical LAN heeft beduidend minder actieve elektronica, wat een enorme besparing op onderhoudskosten oplevert.
  • Storingsbeheer wordt gemakkelijker en minder duur door de geringere hoeveelheid actieve componenten.

Passive optical LAN van Nokia

Nokia Optical LAN is een van de beste POL oplossingen die op de huidige markt verkrijgbaar zijn. Deze op glasvezel gebaseerde oplossing voldoet aan de behoeften van moderne bedrijven en biedt tegelijk een kosteneffectieve evolutie naarmate de internetsnelheden blijven toenemen. Het ondersteunt al je spraak-, data- en videodiensten op een enkele fiber distributie-architectuur die de juiste gebruikerservaring biedt. De Nokia Optical LAN blauwdruk omvat interoperabiliteit met diverse andere ecosysteemcomponenten, zoals VOIP telefoons, Voice PBX, Wi-Fi toegangspunten en verificatieservers.

Laten we eens nader kijken naar enkele van de bepalende kenmerken van Nokia Optical LAN die deze oplossing van de rest onderscheiden.

Meerdere beveiligingssystemen

De Nokia oplossing heeft meerdere beveiligingssystemen. De belangrijkste voorbeelden zijn geavanceerde versleuteling met twee-weg sleuteluitwisseling, geavanceerde inbraakdetectie en ONT unieke identificatie. Verder biedt Nokia's POL beschermingsmechanismen en proactieve bewakingsfuncties (link protection, logical layer protection, controller en line card redundancy) om een hoge beschikbaarheid te garanderen.

Schaalbaarheid

Met Nokia's POL oplossing kun je het netwerk moeiteloos uitbreiden met meer endpoints of nieuwe gebouwen bereiken vanaf de bestaande OLT. Je kunt ook naadloos je capaciteit upgraden met dezelfde bekabeling, splitters en OLT.

Een sterk en gecentraliseerd access point

De 7360 Intelligent Services Access Manager (ISAM) fungeert als een centraal toegangspunt voor het hele LAN, dat in staat is honderden tot duizenden gebruikers en apparaten te bedienen. Hij heeft toonaangevende capaciteiten, zoals een backplane architectuur die tot 200 Gb/s aan elk slot levert, 2.5 Tb/s schakelcapaciteit en 360 Gb/s uplink capaciteit.

Groeit met jouw bedrijf mee

Nokia's benadering van passive optical LAN stelt bedrijven in staat hun LAN geleidelijk en kostenbesparend te laten ontwikkelen, met dezelfde access node en bekabeling in het gebouw.

Geavanceerd beheer

De 5571 PCC is het kloppende hart van de Nokia Optical LAN oplossing. Het biedt een zeer intuïtieve omgeving voor configuratie, automatische activering, storingsmelding, probleemoplossing, onderhoud en nog veel meer. De 5571 PCC schermt de netwerkbeheerder af van de complexiteit van het netwerk en functioneert als een efficiënt hulpmiddel voor elk aspect van je dagelijkse activiteiten.

Meer informatie

Bekijk je LAN opnieuw en ga voor hogere prestaties, capaciteit en eco-duurzaamheid met passive optical LAN. Wil je meer weten over deze technologie? Ben je op zoek naar een goed geïnformeerde en betrouwbare partner die de nodige ervaring en expertise heeft om je te helpen bij de implementatie en toepassing van POL?

Dan helpt Nomios je graag. Wij zijn een gecertificeerde Nokia partner en kunnen je helpen het beste te halen uit Nokia's passive optical LAN oplossing.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates