Security Managed services

Security uitbesteden? 8 voordelen van een Managed Security Services Provider (MSSP)

9 min. leestijd
Placeholder for Managed SOC security engineer - MSSPManaged SOC security engineer - MSSP

Share

Risico op cyberaanval neemt toe

Heeft jouw organisatie al eens te maken gehad met ransomware, malware, virusinfecties of cyberaanvallen? Zoals een aanval waarbij belangrijke services uitvielen en medewerkers uren of zelfs dagen hun werk niet konden doen? Of waarbij klanten geen toegang hadden tot je (digitale) diensten? De kans dat het je al eens overkwam is groot, want het aantal meldingen van cyberincidenten was nog nooit zo groot als afgelopen jaar.

De schade die cyberaanvallen aanrichten bij organisaties varieert van het onrechtmatig verkrijgen van toegang via een relatief eenvoudige hack, tot grootschalige diefstal van gevoelige gegevens met langdurige downtime als gevolg. Effectief herstel kost veel geld en schaadt het vertrouwen van je klanten en investeerders. Wat er ook gebeurt: laat een cyberincident je organisatie niet verwoesten. Voorkomen is beter dan genezen, maar als het dan toch gebeurt, is het zaak om snel te handelen en de gevolgen te beperken.

De uitdaging voor bedrijven

Als organisatie moet je altijd kunnen rekenen op structureel veilige toegang tot alle klantdata en bedrijfsgevoelige gegevens. Daarbij dien je alle marktgerelateerde voorschriften, wetgeving en het bedrijfsbeleid te respecteren. Ook speelt het verlagen van kosten vaak een grote rol, juist tijdens een periode waarin IT-teams op het gebied van innovatie, beveiliging en optimalisatie meer dan ooit moeten doen. Dat is dé uitdaging waar CTO’s, CIO’s en IT-managers vandaag de dag voor staan.

Getroffen door een cyberincident?

Gaat het helaas toch fout en werd je organisatie slachtoffer van een cyberincident? Dan draait het vaak toch al overladen IT-personeel overuren om de geraakte diensten en beveiliging zo snel mogelijk weer op orde en draaiend te krijgen. De schrik zit er vaak goed in en iedereen is zich opeens zeer bewust van de onverwacht grote kwetsbaarheid voor cyberaanvallen.

Op zo’n moment rijst de vraag: “Hoe beveiligen we onze organisatie, medewerkers en klanten beter tegen cyberaanvallen? En wat is hiervoor de beste kosteneffectieve oplossing?”

Managed Security Services Providers bieden structurele beveiligingsoplossingen tegen cyberaanvallen, inclusief altijd up-to-date expertise op het gebied van de laatste cyberdreigingen en passende oplossingen.

Wat is een Managed Security Services Provider (MSSP)?

Omdat securitydreigingen steeds vaker voorkomen, gaan veel organisaties in zee met een Managed Security Services Provider, vaak ter aanvulling op hun bestaande securityprogramma. MSSP’s bieden professioneel toezicht en beheer, waarmee hardware en data tegen potentiële cyberaanvallen zijn beschermd.

Een Managed Security Service Provider (MSSP) is een derde partij die de (netwerk)beveiliging voor organisaties beheert en uitvoert. Denk hierbij aan zaken als:

 • Het blokkeren van virussen en spam.
 • Managed firewalls.
 • Detectie van inbraakpogingen.
 • Inrichten en beveiligen van een virtual private network (VPN).
 • Implementatie van veranderingen of upgrades van het systeem.

Daarnaast houden MSSP’s de security-apparaten en systemen in de organisatie continu in de gaten. De meeste Managed Security Services Provider bieden een breed scala aan diensten, waaronder:

 • Apparaatbeheer.
 • Log-monitoring en -management.
 • Kwetsbaarheidsmanagement.
 • Consultancydiensten.

Managed Security Service Providers bieden hun diensten over het algemeen aan in een software-as-a-service (SaaS)-model. Dat betekent dat je organisatie geen extra hardware of personeel nodig heeft. En dat biedt een aantal grote voordelen! We sommen de 8 belangrijkste voor je op.

8 belangrijkste voordelen van een MSSP

 1. Lagere kosten op vele gebieden.
 2. Meer tijd voor focus op je business.
 3. Toegang tot unieke expertise en tools.
 4. Directe cybersecurity.
 5. Automatisch detecteren en oplossen van kwetsbaarheden.
 6. Vergroting actiegericht inzicht en vermindering van 'alert fatigue'.
 7. Schaalbaarheid.
 8. Goede garanties en snelle responstijden.

1. Lagere kosten op vele gebieden dankzij de MSSP

 • Minder opleidingskosten
  Kiezen voor een MSSP betekent een grote kostenbesparing op het opleiden en up-to-date houden van kennis op het gebied van cybersecurity en -dreigingen binnen IT-teams. Je profiteert direct van de expertise en ervaring van de Managed Security Services Provider.
 • Lagere personeelskosten
  Daarnaast bespaar je op personeelskosten. Door de inzet van een MSSP maak je geen kosten voor een of meerdere fulltime InfoSec-professionals. Bovendien bieden Managed Security Services Providers een continue monitoring van beveiligingssystemen, 24 uur per dag, 7 dagen per week! Dat kun je zelfs van je beste medewerkers niet verwachten.
 • Minder investeringskosten
  Een Managed Security Services Provider verspreidt de vaste kosten van investeringen in technologie namelijk over een breed klantenbestand. Als klant profiteer je daardoor direct van die besparingen. Met een MSSP bespaar je dus direct op de kosten voor eigen hardware, applicaties en experts.
 • Geen onverwachte kosten
  Een MSSP neemt je veel zorgen uit handen. Je weet als organisatie precies waar je aan toe bent. Wanneer je alles in eigen beheer regelt, kunnen nieuwe regels en richtlijnen voor een verrassing zorgen, met als gevolg dat je hoge onverwachte kosten maakt voor het inhuren van branche- en compliance-experts.

2. Meer tijd voor focus op je business

Een MSSP maakt tijd vrij om weer bezig te zijn met zaken die je business echt verder brengen. Het voortdurend blussen van brandjes voor incidenten behoort tot het verleden. Je IT-teams krijgen weer ruimte om te focussen op het ontwikkelen van zaken zoals nieuwe diensten (innovatie), netwerkgerelateerde optimalisaties, business roadmaps en meer.

3. Toegang tot unieke expertise en tools

Is jouw IT-personeel expert op het gebied van cybersecurity? Kennen ze alle laatste ontwikkelingen en technieken om de veiligheid te garanderen? IT-beveiliging is een unieke expertise, die voortdurend training en bijscholing vereist. Voor veel organisaties is ervaren en toegewijd personeel voor IT-beveiliging niet alleen erg kostbaar, maar vooral ook erg moeilijk te vinden.

Het verkrijgen van toegang tot de beste cybersecurity-oplossingen en technologieën is een belangrijk voordeel en drijfveer om met een Managed Security Services Provider in zee te gaan. Ook levert een MSSP onafhankelijk cybersecurity-advies, terwijl dat bij leveranciers van hardware en tools niet het geval is.

Een van de belangrijkste voordelen van een Managed Security Services Provider is de brede aanwezige cybersecurity-expertise, die binnen bedrijven zelf vaak ontbreekt. Besteed je dit uit aan een managed security service provider, dan weet je zeker dat een beveiligingsexpert je data goed beschermt en beheert. De gecertificeerde medewerkers van Managed Security Services Providers zijn altijd op de hoogte van wat er speelt in de industrie én op het gebied van moderne cyberdreigingen.

Organisaties die vertrouwen op een MSSP, zijn in de meeste gevallen effectiever in het beschermen van organisaties dan de beveiligingsteams binnen je eigen organisatie. Dat neemt natuurlijk niet weg dat beide teams goede afspraken moeten maken over de onderlinge communicatie.

4. Directe cyberbeveiliging

IT-teams hebben zelf vaak geen tijd om up-to-date te blijven met de beste NGFWs of cybersecuritytopics, zoals endpoint protection, phishing en advanced threat prevention.

Het goede nieuws: een MSSP heeft die kennis als partner van je bedrijf altijd paraat en past die ook direct toe. Vanaf het moment waarop je als organisatie voor een MSSP kiest, is die expertise direct toegankelijk en ze besteden 24 uur per dag, 7 dagen per week aandacht aan de beveiliging van je netwerk, endpoints en data. Intelligent, always-on cybersecurity-expertise dus!

5. Automatisch detecteren en oplossen van kwetsbaarheden

Een MSSP neemt je veel werk uit handen op het gebied van het detecteren en het oplossen van kwetsbaarheden. Zo hebben ze:

 • Het vermogen om structureel kwetsbaarheden in kritieke systemen te detecteren en te reduceren.
 • De vaardigheid om proactief bedreigingen te voorspellen, vooral en specifiek voor gerichte cyberaanvallen.
 • De mogelijkheid om belangrijke aanvalstactieken en -methoden in kritieke systemen geautomatiseerd te detecteren.
 • De mogelijkheid om effectief en snel te reageren.
 • Het verminderen van de mogelijkheid dat een aanval succes heeft en daaropvolgend een ‘event’ wordt dat veel tijd kost om te beheersen.

6. Vergroting actiegericht inzicht & vermindering van 'alert fatigue'

Voor veel IT-security professionals is het een dagelijks probleem: de confrontatie met talloze ‘security alerts’, afkomstig van diverse security tools die binnen het bedrijf in gebruik zijn. Uit onderzoek van de Cloud Security Alliance blijkt dat ruim 31 procent van de IT-beveiligingsspecialisten niet reageert op deze alerts, omdat het overwegend ‘false positives’ betreft.

Kortom, alerts gaan hun doel voorbij. Ze zijn niet bruikbaar, of bevatten geen bruikbare informatie om een actie op te ondernemen. Deze vorm van ‘alert fatique’ of in het Nederlands ‘alarmeringsmoeheid’ vergroot juist de kans dat werkelijke cyberdreigingen onopgemerkt blijven.

“Ruim 31% van de IT-beveiligingsspecialisten reageert niet op security alerts, vanwege het hoge aantal false positives.” - Cloud Security Alliance

Veel cybersecurity-oplossingen zorgen voor integratieproblemen bij de uitwisseling van data. Dat heeft inefficiënte en ineffectieve datasilo's tot gevolg. MSSP's beschikken doorgaans over geïntegreerde technische oplossingen, volledig gericht op actiegerichte alerting.

Ontvang je als bedrijf een alert van de MSSP? Dan is deze vrijwel nooit overbodig of onbruikbaar.

De meeste MSSP’s gebruiken technologie die in de loop van de tijd door eigen specialisten in alle soorten en maten voor bedrijven is geïntegreerd. De Managed Security Services Provider biedt dus oplossingen die voorkomen dat IT-personeel talloze alerts binnenkrijgen en verhoogt tegelijkertijd de responsefficiëntie. Dankzij de inzichten die zij leveren, stel je op het gebied van cybersecurity bovendien goed meetbare doelen op.

7. Schaalbaarheid

Een ander voordeel is dat een MSSP's perfect naar behoefte schaalt. De benodigde security IT-infrastructuur pas je eenvoudig aan. Heb je tijdelijk extra capaciteit nodig? Dan schaal je eenvoudig bij. Resources groeien automatisch mee met je capaciteitsbehoefte. En is op een later moment terugschalen nodig? Dan kan dat ook. De service provider reageert snel.

8. Goede garanties en snelle responstijden

Naast de 24x7x365 geleverde support, bieden MSSP’s Service Level Agreements (SLA’s) aan. Hierin staan richtlijnen voor klanten over de incident-responstijden en garanties in het geval van beveiligingsincidenten.

Kortom, alle potentiële risico’s die verbonden zijn aan cyberdreigingen verschuif je van je organisatie naar een gespecialiseerde derde partij, de MSSP.

Conclusie

Cybercriminaliteit evolueert in een ongelooflijk snel tempo. Zelfs de grootste internationale ondernemingen ervaren hiaten in hun beveiligingssystemen. Zonder de juiste bescherming zou het bijhouden van deze bedreigingen ontzettend veel tijd en energie kosten, om nog maar te zwijgen over mankracht en salarissen voor gekwalificeerde interne IT-specialisten.

De hedendaagse bedreigingen vormen een groot risico voor je gevoelige data, winstgevendheid en reputatie. Goede IT-beveiliging is een doorlopende activiteit en vereist een goed inzicht in hoe gebruikers, klanten en applicaties toegang krijgen tot data en hoe apparaten zijn geconfigureerd. Een MSSP is daarvoor de oplossing en levert eveneens security assessments.

Kostenbesparingen

Het zijn vaak de kosten die een bedrijf ervan weerhoudt om MSSP's in te huren. Dat is echter een misvatting. Het inhuren van deze providers bespaart je organisatie meestal juist veel geld, bijvoorbeeld door:

 • Het verminderen van kosten na een cybersecurity-incident.
 • Minder kosten voor eigen experts en bijscholen van personeel.
 • 24-uurs bescherming voorkomt inbraak en kosten.
 • Geen hoge investeringskosten.
 • Goed voorspelbare kosten vooraf.

Inzicht in de kostenbesparingen die een MSSP levert, is cruciaal.

Een MSSP voor jouw organisatie?

Cybersecurity zou een ondersteunende functie moeten zijn, in plaats van een blokkering van innovatie en verandering. Een beheerbare, flexibele, veerkrachtige en responsieve bescherming geeft je organisatie wat het nodig heeft.

Nomios is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het beoordelen, bouwen en beheren van bedrijfsinformatiebeveiliging. Onze uitgebreide engineering ervaring geeft ons de kans om beveiligingsstrategieën en -oplossingen te ontwikkelen die inspelen op je evoluerende zakelijke uitdagingen. De beveiligingsoplossingen van Nomios stellen je in staat veilig digitaal zaken te doen. De security dienst die ons team onder andere biedt is managed detection and response.

Ons deskundig beveiligingsteam helpt je het risico van hedendaagse bedreigingen te beperken. Nomios is een vertrouwde partner van IT organisaties van elke grootte en in elke bedrijfstak.

Als je meer wilt weten over wat we voor je organisatie kunnen doen, kunnen onze ervaren ingenieurs en gecertificeerde experts het verschil maken. Neem dus vandaag nog contact met ons op door te bellen of een bericht achter te laten. Ons team staat klaar om je te helpen.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates