Telecommunications

Waarom Telcos 'Best of Suite' verkennen boven 'Best of Breed' oplossingen

1 min. leestijd
F5

Share

Een uitspraak van Leo Tolstoy: "Als je op zoek bent naar perfectie, zal je nooit tevreden zijn." Voor telco's die worstelen met netwerk upgrade-complexiteiten is het een stelregel die steeds meer gaat gelden.

In het verleden, toen operators voor het eerst overwogen om infrastructuren te virtualiseren en software gedefinieerde netwerken (SDN's) in te voeren, waren velen geneigd om een 'best of breed'-strategie te volgen waarbij ze op zichzelf staande systemen (met onafhankelijke software modules) gebruikten om elke functie te beheren. Het was een idealistische aanpak, die nu uit de pas lijkt te lopen met de tijd.

Helaas is het beheren van de levenscyclus van meerdere softwaresystemen met hetzelfde niveau van ondersteuning een grote uitdaging. Zelfs het garanderen van volledige interoperabiliteit in virtuele netwerken blijkt een technische hoofdpijn te zijn. Dit is precies de reden waarom een 'best of breed' strategie al snel kan leiden tot dure operationele complexiteit en potentiële verlamming.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van meerdere verschillende virtuele machines vertraging met zich meebrengt, waardoor het netwerk minder deterministisch is voor de eindgebruikers. In het 5G-tijdperk is het vermogen om bepalende low latency te handhaven een onvermijdelijke noodzaak.

Het resultaat is dat sommige operators zich opnieuw richten op een 'best of suite'-aanpak waarbij ze een geconsolideerde set van virtuele functies/oplossingen inzetten, in plaats van te proberen een diversiteit aan producten aan elkaar te rijgen. Velen ontdekken nu dat het gebruik van een uniform platform de levering van netwerkdiensten in zowel virtuele als traditionele netwerkomgevingen drastisch kan vereenvoudigen.

Voorbeeld uit de praktijk

Rakuten Mobile, een innovatieve operator in Japan en de VS, is een voorbeeld van deze nieuwe manier van werken. Onlangs is een uitgebreide suite van applicatiebeveiligings- en verkeersmanagementsystemen geïntegreerd in het sterk gevirtualiseerde en cloud-native Rakuten Communications Platform (RCP). Omschreven als een "bedieningsplatform" van de volgende generatie, is RCP nu beschikbaar voor telco's en grote ondernemingen over de hele wereld.

Een belangrijk element van het platform is het gebruik van F5 Networks Intelligent Traffic Management voor vier belangrijke functies:

  1. Virtualized carrier-grade NAT (Network Address Translation)
  2. IP-verkeer optimalisatie systeem
  3. Secure DNS (Domain Name System) caching
  4. Gi Firewall

Door het consolideren van de Gi-LAN infrastructuur, die zich tussen de geëvolueerde packet core en een internet gateway bevindt, kan Rakuten Mobile de dienstverlening vereenvoudigen en optimaliseren. Bovendien heeft Rakuten Mobile niet alleen geprofiteerd van alle functies, maar heeft het ook de operationele kosten aanzienlijk weten te verlagen. Dit alles zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, veiligheid en wendbaarheid.

Een geconsolideerd platform presteert simpelweg beter dan een verzameling van afzonderlijke systemen. Daarom maakt Rakuten's zoektocht naar vereenvoudiging en consolidatie ook gebruik van de leverings- en beveiligingsmogelijkheden van de F5-app. Het gaat onder meer om een firewall, een inbraakpreventie-systeem en andere functionaliteiten zoals NAT64, NAT46 en ADC.

Uiteindelijk elimineert de 'best of suite' route veel van de complexiteit en de kosten van de integratie en het onderhoud van meerdere functies en besturingssystemen in het systeem van de hogere lagen.

Rakuten is niet de enige telco die tot deze conclusie komt. Ook andere operators, met name op zeer concurrerende Europese markten, volgen dit voorbeeld. Zo heeft een van onze telco-klanten onlangs geconstateerd dat het gebruik van die ene virtuele netwerkfunctie (VNF) voor bijvoorbeeld Gi-LAN-diensten heeft geleid tot een verlaging van de totale eigendomskosten van de onderliggende computerinfrastructuur met 60%.

Aanpassen aan de tijd

De gevolgen van de COVID-19-pandemie hebben het pleidooi voor het prioriteren van 'best of suite'-implementaties verder versterkt. Geconfronteerd met voornamelijk externe werkmiddelen hebben veel telco's niet langer de luxe om complexe functionele tests, interoperabiliteit, integratie en levenscyclusbeheer te ondergaan. Een 'best of suite'-strategie zal leiden tot meer automatisering, eenvoudigere voorziening en minder complexe upgrades. Bovendien zal het over het algemeen resulteren in een robuustere architectuur die beter in staat is om verkeerspieken te beheren.

In de steeds veranderende wereld van vandaag zijn resultaatgericht operationeel pragmatisme en vereenvoudiging - in plaats van het ogenschijnlijke perfectionisme van de beste technologie - van cruciaal belang voor telco's die evolueren naar volledige virtuele infrastructuren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates