SOC Cybersecurity

Navigeren door het cybersecurity-landschap van 2024: Belangrijkste trends in SOC security

Avinash Shet
Placeholder for Avinash shetAvinash shet

Avinash Shet , SOC Delivery Lead , Nomios Nederland

5 min. leestijd
Placeholder for Looking at SOC security trendsLooking at SOC security trends

Share

Elke organisatie wil state-of-the-art bescherming tegen cyberaanvallen hebben, vooral omdat dergelijke aanvallen steeds complexer worden en steeds vaker voorkomen. Achterblijven op het gebied van beveiliging kan een organisatie miljoenen euro's kosten en kan mogelijk leiden tot ernstige reputatieschade.

Een goed beheerd security operations center (SOC) biedt de security-tools en kennis die je nodig hebt om je IT-omgeving veilig en veerkrachtig te houden. Een SOC kan worden gezien als de gecentraliseerde eenheid die de fysieke locatie, het personeel en de tools bevat die zijn toegewijd aan het bewaken, detecteren, reageren op en beperken van cybersecurity dreigingen voor een organisatie.

Om zijn security-taken uit te voeren, maakt een SOC gebruik van een combinatie van technologie en een set van cybersecurity-processen. Aangezien het veld van security monitoring voortdurend evolueert, zijn SOC-trends en best practices aan verandering onderhevig. In dit artikel verkennen we de belangrijkste SOC security trends in 2024. Lees verder om erachter te komen wat je kunt verwachten op het gebied van SOC security in het komende jaar.

Belangrijke SOC security trends in 2024

De nieuwste cybersecurity- en SOC-trends laten een verschuiving zien naar meer geavanceerde en proactieve benaderingen van threat detection en response. Laten we eens kijken naar de SOC security trends die er toe doen in 2024.

Een verschuiving naar MDR

Traditioneel vertrouwden organisaties vooral op interne security-teams om hun netwerken en systemen te bewaken op mogelijke dreigingen. Echter, de toenemende complexiteit van IT-omgevingen en de verspreiding van geavanceerde cyberdreigingen hebben het voor deze teams moeilijker gemaakt om bij te blijven met de laatste security-dreigingen. MDR (Managed Detection & Respons)-services bieden organisaties toegang tot gespecialiseerde expertise en geavanceerde tools die hen kunnen helpen hun systemen effectiever te bewaken en potentiële security problemen te detecteren.

De opkomst van SOAR

Een andere belangrijke SOC-trend is de toenemende populariteit van security orchestration, automation and response (SOAR). SOAR-tools zijn ontworpen om organisaties te helpen hun security-response-processen te automatiseren en te stroomlijnen. Door gebruik te maken van SOAR-tools kunnen organisaties snel en efficiënt reageren op mogelijke security-dreigingen, zoals malware-aanvallen of gegevenslekken.

Een van de belangrijkste manieren waarop SOAR-tools security-response-activiteiten kunnen automatiseren, is door een gecentraliseerd platform te bieden voor het coördineren en beheren van de verschillende stappen die betrokken zijn bij het reageren op een security-incident. Bijvoorbeeld, SOAR-tools kunnen automatisch gegevens verzamelen en analyseren uit meerdere bronnen, zoals netwerkapparaten, servers en applicaties. Gegevens van deze bronnen worden verzameld en gebruikt om potentiële security-dreigingen te identificeren en de juiste respons te bepalen op een specifieke dreiging of security-incident.

Zodra een potentiële dreiging is geïdentificeerd, kunnen SOAR-tools de uitvoering van responsacties automatiseren, zoals het isoleren van hosts of het instellen van blokkades op een firewall. Het resultaat? Organisaties kunnen snel de impact van een security-incident beperken en voorkomen dat het zich verspreidt naar andere delen van hun IT-omgeving. SOAR-tools bieden dus organisaties de mogelijkheid om hun security-response-processen te automatiseren en te versnellen, waardoor teams mogelijke secuirty-dreigingen effectiever kunnen detecteren en erop kunnen reageren.

SIEM, NDR and EDR

SOAR kan worden gebruikt in combinatie met SIEM (Security Information and Event Management), NDR (Network Detection and Response) en EDR (Endpoint Detection and Response). De methoden zijn niet in strijd met elkaar, maar vullen elkaars sterke punten aan. SIEM, NDR en EDR spelen een belangrijke rol in de frontlinie van SOC security, door security incidenten te filteren en te detecteren. SOAR tilt het SOC naar een hoger niveau door passende oplossingen te bieden voor echte dreigingen. Lees onze blog 'Hoe SIEM, EDR en NDR' elkaar aanvullen' voor meer informatie.

In ons SOC gebruiken we momenteel Vectra NDR als platform voor het verzamelen, detecteren en prioriteren van high-fidelity alerts in real-time en het reageren met geautomatiseerde handhaving of alerts aan ons security personeel. Wat ons bevalt aan Vectra is dat het platform is ontwikkeld met AI-gedreven cybersecurity. Zo kan het gedrag van aanvallers detecteren om hosts en gebruikers te beschermen tegen compromittering, ongeacht de locatie.

Omarmen van automatisering en AI

Een andere belangrijke trend in security-monitoring is het gebruik van artificial intelligence (AI) en machine learning (een specifieke subset van AI) om onbekende bedreigingen op te sporen. Terwijl traditionele security-monitoring zich meestal richt op het detecteren van bekende bedreigingen, kunnen door AI aangedreven tools organisaties helpen bij het identificeren en reageren op nieuwe en opkomende bedreigingen die mogelijk nog niet eerder zijn geïdentificeerd.

Bijvoorbeeld, machine learning-algoritmen kunnen grote hoeveelheden security-gegevens analyseren om patronen en afwijkingen te identificeren die mogelijk wijzen op de aanwezigheid van een potentiële dreiging. Hierdoor kunnen organisaties proactief security-incidenten detecteren en erop reageren, ruim voordat deze bedreigingen aanzienlijke financiële, operationele of reputatieschade veroorzaken.

De toenemende populariteit van managed SOC-diensten

Het is momenteel een grote uitdaging om een toegewijd en professioneel SOC te bemannen. De arbeidsmarkt voor IT-professionals is ontzettend krap. Gekwalificeerde, gespecialiseerde en getalenteerde IT-professionals zijn zeer gewild maar moeilijk te vinden. Vacatures voor IT-security zijn volop beschikbaar, terwijl IT-security-experts schaars zijn.

Als gevolg van het verschil in vraag en aanbod, kijken steeds meer organisaties naar managed SOC-oplossingen. Managed SOC, ook vaak aangeduid als SOC as a Service, stelt je in staat om gebruik te maken van de diensten en expertise van externe cybersecurity experts die jouw cloudomgeving, apparaten, logs en netwerk bewaken op bedreigingen. Managed SOC is gebaseerd op een abonnementsmodel. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse bedrag om ervoor te zorgen dat bedreigingen op de juiste manier worden gedetecteerd en aangepakt.

Met managed SOC profiteer je van 24x7 monitoring van jouw IT-infrastructuur, zonder dat je hoeft te investeren in security-software, hardware, security-experts en training.

Blijf je organisatie beschermen in 2024

Over het algemeen hebben de laatste trends in security-monitoring één gemeenschappelijke factor: ze weerspiegelen een verschuiving naar meer proactieve en geavanceerde benaderingen voor het detecteren en reageren op bedreigingen. Door de expertise en geavanceerde hulpmiddelen van MDR-diensten in combinatie met SOAR te benutten, en het toepassen van AI om onbekende bedreigingen te detecteren, zijn organisaties beter in staat om zichzelf te beschermen tegen de gevaren die het voortdurend veranderende bedreigingslandschap met zich meebrengt.

Nomios helpt je verder

Ben je op zoek naar een toegewijde SOC die bedreigingsdetectie en incidentresponse combineert? Dan kan je het volgende van Nomios verwachten:

  • 24/7 volledige security-monitoring. Het SOC bewaakt geavanceerde cyberdreigingen op netwerken, on-premises, openbare cloudomgevingen, SaaS-toepassingen en endpoints.
  • Nomios SOC-analisten identificeren en valideren bedreigingen en werken samen met je incident response team om zowel reactie als herstel te begeleiden en te automatiseren.
  • Het SOC detecteert opkomende en evoluerende dreigingen met voortdurend bijgewerkte dreigingsinformatie.
  • Wil je meer weten over de managed SOC-service van Nomios? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man