Optical networking

Bedrijfskritische transmissiecapaciteit.

Bandbreedte voor zwaar werk: Bouw een transportnetwerk dat de investering snel terugverdient.

Een glasvezelnetwerk is gebaseerd op glasvezelkabels, waarmee doorgaans data over grote afstanden worden getransporteerd. Glasvezel transporteert meer data over grotere afstanden dan welk ander medium ook. Daarom wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor de onderzeese kabels tussen de continenten en hoge-capaciteitsverbindingen in steden.

Waar bij de Time Division Multiplexing (TDM)-technologie elk signaal effectief een “timeslot” kreeg om door een elektriciteitskabel geleid te worden, splitst Wave Division Multiplexing (WDM) wit licht in de kleuren waaruit het is opgebouwd - zoals een prisma dat doet. Elke kleur, of golflengte, draagt een signaal dat niet interfereert met de andere golflengtes in de glasvezeldraad. Zo kunnen meerdere signalen tegelijk door de draad. Zo kunnen per golflengte grote hoeveelheden gegevens worden verstuurd.

Als een provider WDM-technologie wil gebruiken, doen ze dat door zelf glasvezelkabels te trekken, of een “dark fibre” service van een andere provider gebruiken. Met dark fibre wordt bedoeld een glasvezeldraad die op dit moment geen golflengtes draagt. De provider kan gebruikmaken van WDM-technologie om naar wens signalen naar de glasvezel te multiplexen.

Een provider kan ook een golflengte aanvragen bij een glasvezel-provider. Daarvoor is een “gekleurde” band nodig die op de specifieke golflengte is ingesteld die de glasvezel-provider kan aanbieden.

Nu de gegevensvolumes blijven toenemen, en WDM-technologie beschikbaar wordt met Small Form-factor Pluggable (SFP) modules, zijn providers begonnen om golflengtes direct vanuit hun routers te leveren.

WDM-technologie is onderverdeeld in:

Course Wave Division Multiplexing (CWDM)

Deze technologie ondersteunt het tegelijkertijd doorsturen van maximaal 18 golflengtes door een glasvezel; de golflengtes liggen 20 nm (nanometer) uit elkaar. Omdat de verdeling van de golflengtes nogal breed is, zijn CWDM-interfaces kosteneffectief en betrouwbaar tot ongeveer 70 km afstand, hoewel het aantal kanalen dat verwerkt kan worden afneemt naarmate de afstand toeneemt. Op elke golflengte kan 10 Gbps aan data worden verstuurd.

Dense Wave Division Multiplexing (DWDM)

DWDM kan op elk moment 80 golflengtes per glasvezel verwerken, en de golflengtes liggen maar 0,8 nm uit elkaar. DWDM-signals kunnen ook worden geregenereerd en versterkt, waardoor ze veel verder kunnen komen. En hoewel de golflengtes dichter op elkaar liggen, kan elk ervan meer data versturen: tot 400 Gbps.

Passief of actief

Nu routers steeds beter overweg kunnen met xWDM-technologieën, is de behoefte ontstaan aan minder dure optische apparatuur om golflengtes te combineren, en andere functies aan de router laat. Dit heet een passief optisch systeem.

Wil je een optisch signaal voor korte afstanden naar een langer signaal converteren, dan is een actief optisch systeem nodig. Dit moet gevoed worden.

Reconfigurable Optical Add-Drop Multiplexer (ROADM)

Met de steeds complexere glasvezelnetwerken en steeds veranderende eisen aan de bandbreedte, is er een behoefte aan een flexibele manier om golflengtes te “routeren” over een glasvezelnetwerk, en ze feitelijk aan het netwerk toe te voegen en weer weg te nemen op de benodigde locatie. Een ROADM regelt deze functionaliteit op afstand. Dit bespaart dure bezoeken en laat glasvezelnetwerken groeien en veranderen wanneer nodig.

Maak verbinding

Onze netwerkexperts staan voor je klaar

Ons team is beschikbaar voor een gesprek of videovergadering. Neem contact op om jouw netwerkuitdagingen te bespreken, aanbieders te vergelijken of om van gedachten te wisselen over jouw komende IT-projecten. Wij zijn er om jou te helpen.

Placeholder for Portrait of ethnic male smiling dotted shirtPortrait of ethnic male smiling dotted shirt
Artikelen

Laatste nieuws en blog