Wat is SIEM?

In de wereld van vandaag hebben bedrijven te maken met een steeds veranderend landschap van cybersecurity dreigingen. Van ransomware-aanvallen tot dreigingen van binnenuit, de complexiteit en het volume van deze uitdagingen kunnen overweldigend zijn. Maak kennis met Security Information and Event Management, of SIEM - een essentiële technologie die organisaties in staat stelt om een meer verenigd en alomvattend beeld te krijgen van hun beveiligingslandschap.

SIEM-systemen dienen als centraal punt voor het verzamelen en analyseren van gegevens uit allerlei bronnen binnen een organisatienetwerk, waaronder servers, firewalls, antivirusprogramma's en andere security software. Door deze informatie te consolideren, bieden SIEM-oplossingen realtime analyse van beveiligingswaarschuwingen en security-events, waardoor potentiële dreigingen voor de security sneller kunnen worden geïdentificeerd, beoordeeld en verholpen.

Belangrijkste kenmerken van SIEM

SIEM biedt de onderstaande functies als proactieve en reactieve maatregel om het raamwerk voor cybersecurity van een organisatie te versterken. Of je nu een klein bedrijf bent dat klantgegevens veilig wil stellen of een grote onderneming die complexe infrastructuren wil beschermen, SIEM-systemen kunnen inzichten en controles van onschatbare waarde bieden om je security te verbeteren.

 • Logboek aggregatie: Verzamelt en consolideert loggegevens die worden gegenereerd in de gehele technologie-infrastructuur van de organisatie, van hostsystemen en applicaties tot netwerk- en security-apparaten.
 • Real-time bewaking: Analyseert gegevens en activiteiten in realtime om abnormale patronen of tekenen van potentiële dreigingen te identificeren.
 • Waarschuwing: Stelt systeembeheerders op de hoogte van potentiële beveiligingsincidenten door events te markeren op basis van ernst, frequentie of andere vooraf bepaalde voorwaarden.
 • Dashboards: Vat de status van de security van het netwerk van een organisatie samen en biedt in één oogopslag een overzicht van de belangrijkste statistieken en lopende activiteiten.
 • Respons bij incidenten: Automatiseert en helpt bij het aanpakken en oplossen van security incidenten.
 • Event correlatie: Koppelt gerelateerde records en identificeert patronen die kunnen wijzen op een dreiging van de security.
 • Compliance reportage: Helpt organisaties zich te houden aan de regelgeving van de sector door compliance rapporten te genereren, die cruciaal kunnen zijn voor juridische en auditdoeleinden.

Security Information and Event Management is niet slechts een hulpmiddel, maar een robuuste strategie voor het beheren van de uitdagingen van moderne organisaties op het gebied van cybersecurity. Een SIEM-oplossing is cruciaal voor het bouwen van een veerkrachtige en veilige onderneming.

Placeholder for Colin watts rt4 VIG9r DQ unsplashColin watts rt4 VIG9r DQ unsplash

10 voordelen van SIEM

De invoering van SIEM-technologie biedt een groot aantal voordelen, die stuk voor stuk de algehele beveiliging van een organisatie verbeteren en tegelijkertijd de operationele efficiëntie optimaliseren. Hier zijn 10 van de belangrijkste voordelen:

 1. Gecentraliseerde monitoring en analyse: SIEM-oplossingen verzamelen gegevens uit verschillende bronnen, zoals firewalls, antivirusprogramma's en inbraakdetectiesystemen, in een gecentraliseerd platform. Deze consolidatie biedt een holistisch beeld van het security-landschap van een organisatie, waardoor het gemakkelijker wordt om security-events en waarschuwingen te monitoren, analyseren en er actie op te ondernemen.
 2. Real-time waarschuwingen: Snelheid is cruciaal bij het identificeren en beperken van dreigingen. SIEM-oplossingen bewaken security-events in real-time en sturen direct waarschuwingen voor verdachte activiteiten. Dit maakt een snelle identificatie en reactie mogelijk, waardoor de potentiële impact van security incidenten wordt verkleind.
 3. Verbeterde incidentdetectie en respons: Door events uit verschillende bronnen te correleren en abnormale patronen te identificeren, kunnen SIEM-oplossingen nauwkeuriger complexe dreigingen detecteren die individuele security-systemen misschien over het hoofd zien. Bovendien bevatten veel SIEM-systemen functies voor incidentrespons om te helpen bij herstel.
 4. Compliance en auditing: Voor organisaties die onderworpen zijn aan regelgevende kaders zoals HIPAA, PCI-DSS of GDPR, kunnen SIEM-oplossingen helpen bij het handhaven van compliance. Ze verzamelen en bewaren logs op een veilige, gestandaardiseerde manier en genereren gedetailleerde rapporten die van onschatbare waarde kunnen zijn tijdens audits.
 5. Verbeterde forensische opsporing en onderzoek: De mogelijkheden van SIEM om gegevens samen te voegen maken het een essentieel hulpmiddel voor forensische analyse na een security incident. Organisaties kunnen de reeks gebeurtenissen die leiden tot een inbreuk op de beveiliging traceren, de impact ervan begrijpen en de juiste stappen nemen om deze in de toekomst te voorkomen.
 6. Operationele efficiëntie: Door veel van de tijdrovende taken met betrekking tot security monitoring en compliance rapportage te automatiseren, maakt SIEM waardevolle tijd en middelen vrij. Hierdoor kunnen security professionals zich richten op meer strategische aspecten van cybersecurity, zoals het verbeteren van de verdediging en het opleiden van personeel.
 7. Lagere kosten: Hoewel de initiële investering in een SIEM-oplossing aanzienlijk kan zijn, resulteren de voordelen op de lange termijn vaak in kostenbesparingen. Door de detectiemogelijkheden te verbeteren en de responstijden te verkorten, kunnen organisaties dreigingen beperken voordat ze escaleren tot duurdere incidenten zoals datalekken.
 8. Schaalbaarheid en aanpasbaarheid: Moderne SIEM-oplossingen zijn schaalbaar en kunnen zich aanpassen aan de groeiende behoeften van een organisatie. Als een bedrijf zijn infrastructuur uitbreidt of nieuwe technologieën invoert, kan het SIEM-systeem worden aangepast om nieuwe gegevensbronnen en security perimeters te bewaken.
 9. Gebruikersverantwoordelijkheid en insider threat management: SIEM-systemen kunnen gebruikersactiviteiten over het netwerk volgen en zo een mechanisme bieden om potentieel schadelijke acties te identificeren, of ze nu opzettelijk of onopzettelijk zijn. Deze zichtbaarheid is cruciaal voor het beheren van dreigingen van binnenuit.
 10. Bedrijfscontinuïteit: Door dreigingen efficiënter te identificeren en te stoppen, helpt een SIEM-systeem bij het behouden van de beschikbaarheid en integriteit van bedrijfskritische systemen, waardoor de bedrijfscontinuïteitsdoelstellingen worden ondersteund.

Waarom zou ik SIEM-beheer uitbesteden?

Het uitbesteden van SIEM-beheer biedt organisaties verschillende voordelen. Ten eerste biedt het schaalbaarheid, waardoor de security infrastructuur kan meegroeien met de organisatie zonder extra complexiteit of kosten. Ten tweede biedt het toegang tot een pool van cybersecurity-experts die op de hoogte blijven van evoluerende dreigingen. Ten derde is het kosteneffectief, met voorspelbare kosten en besparingen op training en onderhoud.

Bovendien zorgt 24/7 monitoring voor continue bescherming tegen cyberdreigingen. Compliance management wordt vereenvoudigd en helpt organisaties om te navigeren door complexe regelgeving. Uitbesteding maakt ook interne IT-teams vrij om zich te richten op de kernactiviteiten van het bedrijf. Tot slot maken managed SIEM services gebruik van geavanceerde technologieën voor realtime detectie van dreigingen en proactieve reactie op incidenten, waardoor de algehele cybersecurity wordt verbeterd.

Ontdek meer

Verken onze SIEM-oplossing

Nomios hanteert een persoonlijke benadering van SIEM. We geven je advies op basis van je behoeften en wensen en zoeken samen uit welke SIEM-oplossing het beste bij je past.

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates