Wat is cyberdefense?

Cyberdefense uitgelegd

Cyberdefense is het vermogen om te voorkomen dat cyberaanvallen een netwerk, computersysteem of apparaat infecteren. Het houdt in dat er actief wordt geanticipeerd op vijandige acties en dat er wordt gereageerd op inbraken, tegelijkertijd worden ze zoveel mogelijk voorkomen.

Defensieve strategieën helpen je veilig te blijven door te anticiperen op eventuele toekomstige problemen voordat ze zich voordoen, zodat je voorbereid bent wanneer het er echt op aankomt. Bijvoorbeeld in een situatie waarin je niet op de hoogte bent van een cyberaanval op je organisatie die je zaken in gevaar zou kunnen brengen.

Bij cyberdefense gaat het er dus om organisaties in staat te stellen cyberaanvallen te voorkomen door middel van verschillende cybersecurityoplossingen, -technieken en -technologieën. Een combinatie van processen en praktijk om een netwerk, de gegevens en de nodes te verdedigen voorkomt ongeautoriseerde toegang of manipulatie.

Belangrijke technieken in cyberdefense

Nu je weet wat cyberdefense is, zul je begrijpen dat het niet slechts één techniek of activiteit is. Het is een geheel van technieken en activiteiten, zoals het installeren en onderhouden van software- en hardware-infrastructuur die hackers afschrikt. Tot de technieken behoren ook het analyseren, identificeren en patchen van kwetsbaarheden in systemen en het in realtime implementeren van oplossingen om zero-hour-aanvallen te stoppen. Het herstellen van een geslaagde cyberaanval is ook een onderdeel van cyberdefense.

Er zijn verschillende technologieën die je kunt implementeren om cyberaanvallen tegen je organisatie te voorkomen. Hier volgen een paar highlights:

SIEM

Security Information and Event Management (SIEM) is een oplossing die intelligente beveiligingsanalyses biedt met betrekking tot de meest kritieke bedreigingen. Een SIEM-oplossing kan gegevens uit afzonderlijke systemen halen of gebruikmaken van een afzonderlijk platform voor logboekbeheer om één enkel overzicht te creëren. Dit vergemakkelijkt efficiënte samenwerking tussen teams en continue realtime bewaking en correlatie over de breedte en diepte van de bedrijfsbeveiligings- en netwerkdomeinen. Het maakt ook continue compliance-rapportage mogelijk.

XDR

De meeste benaderingen, zoals SIEM, zijn gelaagde benaderingen. Dit is effectief bij het detecteren van en reageren op cyberdreigingen, maar het heeft op zichzelf zijn beperkingen.

Extended Detection and Response (XDR) kiest voor een andere benadering. In plaats van een puur reactieve benadering van beveiliging, stelt XDR een organisatie in staat zich proactief te beschermen tegen cyberdreigingen door eenduidig inzicht te bieden in meerdere aanvalsvectoren.

SOAR

Detectie van bedreigingen is slechts de helft van de security-oplossing. Organisaties hebben ook behoefte aan slimme incidentrespons op het groeiende volume aan waarschuwingen, meerdere tools en personeelstekorten. Security Orchestration, Automation and Response (SOAR) versnelt de respons op incidenten door middel van automatisering, standaardisering van processen en integratie met je bestaande beveiligingstools.

Volwassen organisaties kiezen voor SOAR-platforms en werken met consulting en managed services om hun Security Operations Centers te verbeteren. Deze proactieve benadering van security-bedreigingen levert de kritieke elementen van een succesvolle 'zero trust'-strategie.

Een totaalaanpak: managed security services

Dit alles hoeft je niet zelf uit te zoeken. Voor een kwalitatief hoogwaardige inrichting van de cyberdefense is veel kennis en mankracht in huis nodig om je beveiliging op peil te houden. Door samen met externe experts aan jouw cybersecurity te werken, bespaart je veel tijd en doe je tegelijkertijd kennis op.

Dit kan je doen met managed security services. Hiermee verbetert je de beveiligingspositie terwijl je jouw IT-team minder belast met een ervaren partner.

Met bijvoorbeeld Managed Detection and Response (MDR) beschik je over 24x7 treat monitoring en bescherming, een toegewijd team van beveiligingsexperts, overzicht en rapportage van de beveiligingspositie en state-of-the-art beveiligingstechnologie zoals hierboven beschreven. En je verbetert de ROI en bespaart tijd omdat je geen eigen beveiligingspersoneel hoeft in te huren of dure investeringen hoeft te doen in de nieuwste technologie.

Managed SOC, of SOC as a Service, biedt organisaties externe cyberbeveiligingsdeskundigen die jouw cloudomgeving, apparaten, logboeken en netwerk monitoren op bedreigingen. Lees meer

Security professionals - red team vs blue team

Om te testen of je infrastructuur veilig is voor aanvallers, kun je gebruikmaken van de expertise van red en blue teams. Red teams zijn offensieve security professionals (ethische hackers) die experts zijn in het aanvallen van jouw systemen en het inbreken in verdedigingen. Blue teams zijn defensieve beveiligingsprofessionals. Zij zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de interne netwerkverdediging tegen cyberdreigingen en -aanvallen.

Om je cyberdefensie te testen, zal het red team alle beschikbare technieken gebruiken om zwakke plekken te vinden in mensen, processen en technologie om ongeoorloofde toegang te krijgen tot je bedrijfsmiddelen. Het blue team heeft tot taak de belangrijke bedrijfsmiddelen van je organisatie te beschermen tegen elke vorm van bedreiging. In dit geval de bedreigingen van het red team.

Afgestemd op jouw behoeften

Gerelateerde oplossingen en diensten

Kijk eens naar onze cyberdefense oplossingen en diensten. Onze kracht ligt in onze flexibiliteit en focus op het ontwikkelen van maatwerkoplossingen.

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates