Ziggo rolt landelijk wifi-netwerk vanaf 7 mei uit

1 min. leestijd

Share

Leiden, 2 mei 2013 - Op 7 mei begint Ziggo de uitrol van het landelijke wifi-netwerk via de modems van breedbandklanten. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. De provider voerde in Groningen al uitgebreide tests uit onder 18.000 klanten. Op 7 mei worden ongeveer 65.000 modems in Den Haag ook omgezet tot 'WifiSpots'. Die delen de internetverbinding van de thuisgebruiker met alle andere internetklanten van Ziggo die deze willen gebruiken. De provider benadrukt dat de vaste verbinding van de klant hier niet door wordt beïnvloed. Ook de privacy komt niet in het geding.

In totaal zal het aantal hotspots uiteindelijk boven de miljoen komen te liggen, voorspelt de provider. Daarnaast is Ziggo in gesprek met anderen, waaronder UPC, om te kijken of de netwerken kunnen worden samengevoegd. Zo zou het wifi-netwerk ook buiten het verzorgingsverbied van Ziggo kunnen werken. Dit is momenteel nog niet het geval. Ook mensen die in een gebied wonen waar Ziggo-klant worden niet mogelijk is, kunnen nog geen gebruik maken van het netwerk.

Provincies

De hotspots worden per provincie aangezet. In mei en juni volgen Zuid-Holland en Groningen, met nog eens 200.000 hotspots. In juni, juli en augustus worden de overige provincies ook geactiveerd.

Op dit moment hebben zo'n 850.000 klanten een router die kan worden gebruikt als hotspot, maar volgens Ziggo zal dat aantal op 1 september boven de miljoen liggen.

Gebruikersnaam

Gebruikers krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord dat slechts eenmalig op een apparaat hoeft te worden ingevoerd. Daarna worden gebruikers van de hotspots automatisch ingelogd.

Per account kunnen twee verbindingen actief zijn, bijvoorbeeld door twee verschillende leden van een huishouden of met twee verschillende apparaten.

Fietsend bruikbaar

Pieter Vervoort, hoofd consumentenproducten van Ziggo, noemt de uitrol van het wifi-netwerk 'een grote stap' voor de provider.

Volgens Ziggo heeft de test in Groningen uitgewezen dat ook gebruik van het netwerk op de fiets of al wandelend mogelijk is. De gemiddelde bandbreedte op een hotspot is volgens het netwerk 'enkele mbits' en kan door maximaal 20 gebruikers gedeeld worden.

Ongeveer 25 procent van alle klanten heeft tijdens de test in Groningen deelgenomen aan het project. Ruim 99 procent van de klanten heeft het gebruik van de modem als hotspot toegelaten. Dit is standaard het geval, dus minder dan één procent van alle gebruikers heeft dit handmatig uitgezet.

Tv kijken

Live televisie kijken via hotspots van anderen is nog niet mogelijk via de app van Ziggo.

"Op dit moment hebben wij met onze contentproviders nog niet de rechten geregeld om tv kijken overal mogelijk te maken", aldus Vervoort. "Maar dat wij dat willen, mag duidelijk zijn. Ik verwacht wel dat dit gaat komen." Gebruik van Uitzending Gemist en andere videodiensten is wel mogelijk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates