Omvangrijke storing internet legt websites wereldwijd plat

1 min. leestijd

Share

Internet kampt sinds twee dagen met omvangrijke storingen die grote delen van het wereldwijde computernetwerk uren onbereikbaar maken. Verouderde netwerkapparatuur lijkt hiervan de oorzaak, de groei van internet gaat simpelweg te snel. Deskundigen vrezen zelfs dat de onderbrekingen nog wel een aantal weken kunnen aanhouden.

Het Amerikaanse en het Canadese deel van het internet waren dinsdag de eerste die last hadden van de storing. Gebruikers kregen geen of slechts moeizaam toegang tot doorgaans drukbezochte websites zoals die van Amazon, eBay en LinkedIn. In Nederland werden bij de ING als eerst problemen ondervonden.

De oorzaak voor de onderbrekingen en trage verbindingen ligt bij providers die oude netwerkapparatuur dienen te vernieuwen. Het gaat daarbij voornamelijk om routers. Oudere netwerkapparatuur kan tabellen verwerken met maximaal 512 duizend vermeldingen. Dinsdag ging het internet even over die limiet heen. Naar verwachting zal deze storing vaker gaan voorkomen, mits internetproviders de apparatuur onder de loep nemen. Het aantal apparaten dat gebruik maakt van internet zal alleen nog maar gaan toenemen. Dat zijn niet alleen mobieltjes en tablets, maar ook koelkasten met een beeldscherm, robotgestuurde auto's, enzovoorts.

Volgens Nanog, een mondiale organisatie voor netwerkexperts, deden de haperingen zich dinsdag voor bij de grootste aanbieders zoals Level 3, AT&T, Cogent, Sprint en Verizon. Volgens de website Storingsoverzicht had ING te maken met problemen bij zijn 'uplinkprovider'. De bank was dinsdag van tien uur 's ochtends tot 's middag vier uur amper bereikbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates