NCSC adviseert Nederlandse organisaties netwerkapparatuur te controleren

1 min. leestijd

Share

In navolging van de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten heeft ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid een advies naar buiten gebracht om kritieke netwerk infrastructuur te controleren op veiligheidsrisico's. Dit in reactie op mogelijke dreiging van hackersgroepen die voor buitenlandse mogendheden werken.

Verkeer afluisteren of saboteren

Zoals ook voor werkstations en servers geldt, is het van belang om de netwerk infrastructuur te voorzien van recente software. Daarnaast is het van groot belang dat services op deze apparatuur alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde gebruikers. Een voorbeeld hiervan kan zijn toegang tot een management GUI of Command Line Interface op deze apparatuur. Als deze toegankelijk is vanaf buiten kunnen hackers of andere kwaadwillende, gebruik makende van configuratie fouten of kwetsbaarheden in de software, zichzelf toegang verschaffen tot deze apparatuur.

Afhankelijk van de motieven van deze partijen kan verkeer worden afgeluisterd, kunnen vertrouwelijke gegevens gestolen worden of kan de apparatuur worden uitgeschakeld of gesaboteerd. Dit laatste is waar de Amerikaanse, Britse en Nederlandse overheden voor waarschuwen.

Aanval op kritieke infrastructuur

Een aanval op kritieke infrastructuur (elektriciteit, gas, water) of kritieke sectoren als gezondheidszorg of defensie kan verstrekkende gevolgen hebben. Daarnaast is de netwerk infrastructuur voor de meeste bedrijven van kritiek belang en dient daarom ook goed beschermd te worden.

Infradata, als Netwerk- Cloud- en Security integrator kan, met zijn specialistische kennis, netwerk en security audits uitvoeren. Hierbij wordt er een audit uitgevoerd om inzicht te krijgen in de netwerkinfrastructuur zoals routers, switches en firewalls of deze volgens de laatste best-practice opgebouwd en beveiligd zijn. Hieruit volgt een gedetailleerd rapport met bevindingen, advies en actiepunten. Eventuele correctieve handelingen kunnen ook door Infradata worden uitgevoerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates