Infradata Cloud Solutions: "Geen uitweg voor traditionele datacenters"

1 min. leestijd

Share

Leiden, 30 november 2010 - Datacenters zijn complex, kostbaar en bieden lang niet altijd de prestaties die nodig zijn in een data-intensieve economie. Traditionele benaderingen, die uitgaan van steeds meer hardware, bieden op de lange termijn geen uitweg. Volgens Juniper Networks en netwerkintegrator Infradata is het tijd voor echte innovatie.

Wim van Campen, area vicepresident Noord-Europa bij Juniper Networks: “Er is een fundamenteel nieuwe benadering nodig op het gebied van datacenterinfrastructuren.”

Wim van Campen, area vicepresident Noord-Europa bij Juniper Networks, laat er geen misverstand over bestaan: “Er is een fundamenteel nieuwe benadering nodig op het gebied van datacenterinfrastructuren. Het moet eenvoudiger, zuiniger, goedkoper en de prestaties moeten omhoog. Dat is met een traditionele benadering niet langer mogelijk. Echte innovatie is nodig. Alleen een nieuwe benadering kan voorkomen dat de wal het schip keert.”

Van Campen wijst op de enorme toename van verkeer over netwerken. “Eerst was er het mainframe dat een netwerk maar beperkt belastte. Toen kregen we de client-serveromgevingen die zorgden voor aanmerkelijk meer netwerkverkeer. De echt grote explosie kwam met het internetverkeer. We zien nu grote datastromen, ook van server naar server en van servers naar storageomgevingen. Dat vraagt veel van een datacenter en bottlenecks zijn dan al snel een groot probleem. Wat we nodig hebben, zijn structurele veranderingen op architectuurgebied.”

3-2-1

Juniper nam de handschoen op en introduceerde in het voorjaar van 2010 een nieuwe infrastructuurbenadering onder het motto 3-2-1. “Daarmee doelen we op een marsroute die loopt van de drielaagse netwerken van nu – met access, aggregatie en core – naar een tweelaagse omgeving met alleen access en core. Eindpunt is een infrastructuur met slechts één laag waarop alles gebeurt. Voorlopig richten we ons op het creëren van twee lagen waarbij onze Virtual Chassis-fabric een cruciale rol speelt. Daarmee doet virtualisatie zijn intrede in het netwerk. Door Virtual Chassis in te zetten in de accesslaag is aggregatie niet langer nodig. Dat betekent minder complexiteit, terwijl het aantal switchinteracties met wel 99 % vermindert ten opzichte van drielaagse netwerken. Daarnaast neemt de vertraging sterk af wat leidt tot aanmerkelijk betere applicatieprestaties. Een concreet voorbeeld van een oplossing die we hiervoor hebben geïntroduceerd, is de MX-serie die duizend poorten kan bieden in één systeem. Je kunt dan spreken van een volwaardige datacenterfabric”, zegt Van Campen.
Innovatie

Volgens Van Campen is deze innovatieve benadering ingegeven door de huidige marktdynamiek. “Er zijn tal van ontwikkelingen die het datacenter direct beïnvloeden. Denk aan consolidatie, virtualisatie en de snelle opkomst van glasvezel. Dat lossen we niet meer op door nog meer dozen naar binnen te schuiven. Je zult met iets nieuws moeten komen om in te spelen op al deze ontwikkelingen. Bovendien moeten netwerken flexibeler en schaalbaarder worden. Ook willen serviceproviders sneller dan nu nieuwe diensten kunnen leveren aan hun eindgebruikers.”

Praktijk

Voor Juniper-partner Infradata was de nieuwe 3-2-1-benadering de ideale mogelijkheid om een praktische propositie te creëren op basis van het concept. Nino Tomovski, directeur operations bij Infradata, legt uit: “We zien een ontwikkeling waarbij het steeds meer voorkomt dat eindgebruikers resources gaan delen in clouds. Dat kunnen privé- of public clouds zijn. Ook serviceproviders kunnen direct of op basis van een wholesale-model clouddiensten leveren. In alle gevallen is een schaalbare, flexibele en veilige datacenterinfrastructuur nodig, die je zo opbouwt dat deze aan alle eisen van de gebruikers voldoet. We hebben op basis van Juniper Networks en VMware een compleet concept ontwikkeld voor organisaties van verschillende omvang. Cruciale voordelen in dat verband zijn het gebruik van Junos als generiek besturingssysteem voor alle Juniper-producten en de integratie met V-Sphere van VMware. Dat zorgt voor de nodige standaardisatie en maakt het beheren van de verschillende componenten veel eenvoudiger. Onze klanten zijn erg enthousiast over deze combinatie, omdat ze maar een keer hoeven te investeren in kennis en deze vervolgens op alle componenten kunnen toepassen.”

Nino Tomovski, directeur operations bij Infradata, legt uit: “In alle gevallen is een schaalbare, flexibele en veilige datacenterinfrastructuur nodig.”

Voordelen

Als directe voordelen van het cloudconcept van Infradata noemt Tomovski onder meer een betere benutting van netwerkbronnen, hogere beschikbaarheid van het netwerk, meer flexibiliteit en effectieve disaster recovery. “Deze voordelen zijn voornamelijk van technische aard en dragen bij aan besparingen op de TCO (total cost of ownership). Maar daarnaast leent het concept zich ook uitstekend om bedrijfsvoerders en serviceproviders te ondersteunen en te helpen bij de vraag wat het kan betekenen voor de dienstverlening aan eindgebruikers. Deze businessinvalshoek is voor ons als netwerkintegrator minstens zo belangrijk als de technische kant van de zaak.”

Samenwerking

Wim van Campen van Juniper Networks benadrukt het enorme belang van de nauwe samenwerking tussen producent en implementatiepartner. “Wij hechten enorme waarde aan partnerships, omdat onze partners hun klanten kennen en met deze klanten mee kunnen denken over de toekomst. Infradata geeft daar op een unieke wijze vorm aan door met onze producten en onze architectuurbenadering een sterk concept te creëren. Dat het bedrijf daarbij veel investeert in kennis en expertise rond onze producten en dat combineert met marktkennis, is voor klanten een extra stimulans om met een partner als Infradata samen te werken.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates