Diameter routing

Een blik op de toekomst van de Diameter Routing Agent

1 min. leestijd

Share

Met de komst van LTE en de introductie van Diameter Signalling in 2010, kwam er nood aan een Routing functie om dit alles te beheren. Diameter Routing Agents zijn sinds de eerste implementaties verantwoordelijk voor het doorsturen en het beheren van signalling verkeer in het mobiele core netwerk. Met de evolutie en introductie van nieuwe en innovatieve diensten in LTE doorheen de jaren, is de rol en functionaliteit van de DRA drastisch gewijzigd.

De eerste implementaties van de eerste generatie DRA zorgden voor:

 • Statische gecentraliseerde routering
 • Beveiliging tegen overload voor inkomend en uitgaand verkeer
 • Manipulatie van de AVP's in de Diameter berichten
 • LTE roaming mogelijk maken
 • Access control

Next Generation Diameter Routing Agent

Vandaag hebben bijzonder veel service providers een eerste generatie DRA live in hun netwerk. Deze is echter gelimiteerd tot bovenstaande capaciteiten werkend op kostelijke en specifieke hardware. Verscheidene fabrikanten hebben reeds de End of Sales van hun DRA aangekondigd dat uiteindelijk zal leiden naar een End of Support in de toekomst. De gevolgen voor mobiele operatoren zijn de volgende:

 • Capaciteitsuitbreiding is niet mogelijk, wegens de End of Sales
 • Geen ontwikkeling van nieuwe functies voor bestaande DRA's
 • Een DRA swap en migratie lijkt onvermijdelijk

Service Providers ontdekken nu snel dat deze DRA’s niet geschikt zijn voor multi-source, en multi-destination signalling. Statische routers zorgen enkel voor doeltreffende signalling controle in een statische omgeving waar flexibiliteit niet vereist is.

Het risico hiervan is dat ondersteuning van nieuwe diensten erg lang op zich laat wachten, waardoor operatoren op zoek gaan naar workarounds die op korte termijn een oplossing zijn, maar die service beschikbaarheid in het gevaar brengt.

Vereisten voor de next generation DRA

Naast de Mobile/Fixed convergence, is Security een populair onderwerp bij Service Providers, wat zorgt voor nieuwe vereisten van de Diameter Routing Agent. Mobiele gebruikers zouden dezelfde diensten, QoS en security moeten ervaren in elk domein waarin ze geconnecteerd zijn. Om dit te bereiken, is er interworking nodig tussen verschillende signalling protocols, zoals Radius & HTTP.

Dit is ook tevens de reden waarom vele actieve DRA's erg dringend aan een upgrade of vervanging toe zijn. De Next Generation Diameter Routing Agent zou volgende geavanceerde functionaliteiten moeten hebben, zoals:

 • Protocol Interworking met legacy en IT protocols zoals SS7, Radius, HTTP, ENUM, etc.
 • Diameter Firewall compliant met GSMA FS.19 incl. Cat. 0-3 filtering
 • Intelligente Routering gebaseerd op verschillende parameters in een dynamische omgeving
 • Subscriber Lookup Function (SLF), gebaseerd op externe data bronnen, zoals LDAP, HTTP, ENUM, etc.
 • Geavanceerde manipulatie technieken die zorgen voor flexibiliteit en vendor onafhankelijkheid.

Met de hoge druk op CAPEX en OPEX kosten bij Service Providers, zou het samenvoegen van functionaliteiten zoals DRA, STP en Interworking deze kosten laag kunnen houden. Dit zou ook een vereenvoudiging van de architectuur in de hand werken, met een lagere operationele kost en een eenvoudiger onderhoud van hun netwerk als gevolg. Ook een duidelijke roadmap naar 5G zou vereist moeten zijn om de functionaliteit van een Security Edge Protection Proxy (SEPP) toe te voegen aan de DRA en dit met dezelfde capaciteiten als de DRA.

Nomios heeft een next generation DRA in haar portfolio dat aan alle bovenstaande eisen voldoet. De vervanging van de eerste generatie DRA verloopt altijd zonder traffic onderbreking. Daarnaast is dit een volledige software oplossing die werkt op COTS hardware of eender welk beschikbaar virtualisatie platform, zoals VMware, KVM, Xen, etc. De oplossing kan ook werken in een STP/DRA combinatie door middel van één software engine, en is volledig 5G compliant.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates