De tijd voor SD-WAN standaardisatie is aangebroken

1 min. leestijd

Share

Update: Inmiddels heeft de MEF de eerste SD-WAN standaard in concept gepubliceerd. In deze MEF 70 standaard worden een aantal in SD-WAN veelgebruikte termen gestandaardiseerd en functioneel beschreven. Ook worden in de standaard de karakteristieken die in een SD-WAN oplossing aanwezig dienen te zijn beschreven.

SD-WAN is een nieuwe benadering voor het bouwen van WAN-infrastructuren die door veel bedrijven wordt overgenomen. SD-WAN vindt eveneens zijn weg naar de portfolio's van vele Telco's.

SD-WAN biedt vandaag de dag:

  • Provisioning agility via Zero Touch Provisioning
  • Centraal beheer en applicatie performance monitoring
  • Application aware routing om de meest geschikte WAN-service voor de applicatie te kiezen
  • Service chaining mogelijkheden, om geavanceerde functies strategisch in het netwerk te plaatsen

Hoewel SD-WAN grote voordelen biedt en wordt ondersteund door veel oplossingen van zowel gevestigde als nieuwe spelers binnen het networking domein, zijn er nog veel verbeteringen aan te brengen. In mijn vorige blog over de voordelen van SD-WAN heb ik enkele functionele verbeteringen naar voren gebracht.

In deze blog wil ik ingaan op iets dat in de loop van de tijd belangrijk zal worden, omdat we meer afhankelijk van SD-WAN en verschillende SD-WAN-oplossingen worden die met elkaar moeten verbinden en integreren, namelijk SD-WAN standaardisatie.

<?UMBRACO_MACRO macroAlias="ClickToTweet" Quote="Naarmate SD-WAN steeds meer aandacht krijgt van serviceproviders die hun MPLS-inkomsten zien verdwijnen en op zoek gaan naar het ontwikkelen en leveren van nieuwe diensten, neemt de behoefte aan standaardisatie toe." />

SD-WAN standaardisatie

Hoewel bijna alle SD-WAN-oplossingen verschillende routing, secure tunneling standaarden en management standards zoals SNMP en REST API's ondersteunen om te integreren in bestaande netwerken (Brownfields), ondersteunt geen enkele een standaard waarmee je twee verschillende SD-WAN-oplossingen kan samenvoegen tot één SD-WAN-netwerk of waarmee je ze kan behren als of het er één is. In de traditionele 'gerouteerde wereld' met verschillende producten (Juniper Networks, Arista, Cisco) was dat geen groot probleem, zolang je maar vast had gehouden aan open routing standards zoals OSPF en BGP en je niet met bedrijfseigen standaarden werkte zoals EIGRP. Het beheren van deze routers via de CLI was ook een enkele standaard van een bepaald soort, zij het een heel basale.

Het Metro Ethernet Forum (MEF)

Naarmate SD-WAN steeds meer aandacht krijgt van serviceproviders die hun MPLS-inkomsten zien verdwijnen en op zoek zijn naar het ontwikkelen en leveren van nieuwe diensten, neemt de behoefte aan standaardisatie toe. Het Metro Ethernet Forum (MEF) was, zoals de naam al doet vermoeden, opgericht om Ethernet-gebaseerde providers mogelijk te maken. De MEF definieerde een raamwerk voor de manier waarop carriers point-to-point Ethernet-virtuele circuits (E-lines) moeten bouwen, evenals multipoint-circuits (E-LAN). Het framework omvat UNI, NNI, ENNI-definities en richtlijnen voor OAM-integratie.

Omdat het grootste deel van het werk in de Carrier Ethernet-ruimte is voltooid, richt de MEF zich nu op SD-WAN. Tijdens de SD-WAN-top in september in Parijs, heeft het MEF plannen aangekondigd om te werken aan SD-WAN-gebaseerde servicekaders. De MEF zal zich concentreren op de volgende activiteiten;

  • Het maken van een in de hele industrie geaccepteerde definitie van wat een SD-WAN-service is
  • Het definiëren van certificering voor SD-WAN-oplossingen
  • Data model interpretaties maken van SD-WAN-specificaties
  • Het bevorderen van de acceptatie van Presto API's van LSO (Lifecycle Service Orchestration) in SD-WAN-controlleroplossingen
  • Multi-vendor interoperabiliteit met LSO

Op 30 oktober bracht de MEF de eerste versie van de LSO Sonata-interfacespecificatie uit, die een interface creëert voor provisioningdiensten die meerdere carriers omvatten. LSO Sonata is in wezen een Oost-West-interface. De MEF bracht ook de eerste versie van de SD-WAN-servicedefinitie uit. De LSO Cantata-interface definieert hoe de services kunnen worden besteld, waardoor geautomatiseerde bestelprocessen mogelijk worden gemaakt.

LSO Legato en Presto worden nog steeds bewerkt. Presto wordt de interface voor het leveren van SD-WAN-services voor specifieke SD-WAN-oplossingen waarbij Legato hoger ligt en een standaardaanpak mogelijk maakt voor het definiëren van services, het maken van servicecatalogi, bestellingen en inventaris.

Automatisering voor het leveren van SD-WAN-services vereenvoudigen

Het doel van deze initiatieven is om het verstrekken van SD-WAN-services eenvoudiger te maken. Voor het creëren van een geïntegreerde end-to-end SD-WAN-service met behulp van meerdere SD-WAN-oplossingen is er nog een lange weg te gaan. Aangezien er geen plannen zijn om de SD-WAN-control- en data planes te standaardiseren, zullen we moeten vertrouwen op SD-WAN-gateways om connectiviteit te bieden tussen verschillende oplossingen en domeinen. Het LSO-framework maakt de creatie van een enkele provisioning-interface mogelijk die de levering van meerdere domeinen (Cantata) en rapportage en waarschuwing (Allegro) automatiseert, waardoor de ongelijksoortige oplossingen geïntegreerd lijken.

Het gebruik van SD-WAN-gateways zal steeds belangrijker worden omdat verschillende SD-WAN's onderling moeten worden verbonden, hetzij door schaalvergroting, overgang naar een andere SD-WAN-oplossing of de integratie van overgenomen / samengevoegde bedrijven die verschillende oplossingen hebben geïmplementeerd.

Het feit dat een organisatie met een trackrecord in deze sector de leiding heeft genomen bij het definiëren van het framework, is een bevestiging van de kansrijke toekomst van SD-WAN, evenals het feit dat Gartner vorige week haar WAN-edge solutions-rapport publiceerde dat de belangrijkste aanbiedingen analyseert in de SD-WAN-markt. Als u toegang heeft tot dit rapport of dit kunt krijgen, raad ik aan dit goed te lezen om een ​​beter begrip te krijgen van het SD-WAN-landschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates