De impact van RoHS2 op networking

1 min. leestijd

Share

O jee ….. RoHS2!

De afgelopen maanden regende het End-of-Life verklaringen in ‘networking’-land. Waar Juniper Networks in november nog de End-of-Life verklaring van zowat haar voltallige SRX familie en de oude vertrouwde M-Serie de deur uit deed, zag Cisco zich in januari genoodzaakt om afscheid te nemen van 'showpony' 6500; om daar in december ook nog eens de Cisco 7600 en alle vertrouwde lijnkaarten aan toe te voegen...

End of an Era

Jarenlang waren deze ‘oude besjes’ hét argument van beide fabrikanten om hun hoogwaardige kwaliteit en meerwaarde aan te tonen. Betrouwbare techniek die jaren mee gaat en geen afschrijving leek te kennen: de Juniper M-serie bestaat namelijk al sinds 1998 en ook de Cisco 6500 draait immers al sinds 1999 mee. Als accountmanager riep je dan ook: “hier kan je nog zeker 10 jaar mee vooruit!” en nog net niet: “Ik heb ‘m zelluf ook!” als je een van deze jongens ging verkopen…

Maar wat is de reden achter het plotselinge vertrek van deze dinosaurussen? En waarom wordt het vertrek ineens zo abrupt (en stilletjes) aangekondigd? Het antwoord: RoHS2

Wat is RoHS2?

RoHS2 (Restriction of Hazardous Substances) is een aanscherping van Europese regelgeving die het gebruik van giftige metalen als cadmium, kwik en lood in o.a. elektronica moet reguleren. En laat het gebruik van lood nou precies het probleem zijn! In veel elektronika werd in het verleden lood in bijvoorbeeld soldeertin verwerkt vanwege de elektrische en geleidende eigenschappen ervan. Het in stand houden van deze eigenschappen met een ander product of aangepaste methode bleek bij complexe, doorontwikkelde netwerkapparatuur helaas niet zo gemakkelijk. Reden voor fabrikanten om met oudere en (pre-2011) uitontwikkelde apparatuur niks te doen en nieuwe soldeer- technieken alleen op later ontwikkelde producten toe te passen. Dat kan vanaf 21 juli 2016 dus niet meer.

Wat nu? Minder u’Pb’-time?

Nou!? Ja zeker! Want al deze oudere producten gaan nu massaal de verkoop uit, doordat er in Europa straks niet meer in gehandeld mag worden. Om u hier op voor te bereiden treden dus bij alle grote merken nu massaal de End-of-Life procedures in werking. Alleen waar u door analist Nick Lipis in december 2012 nog vrolijk beloofd werd dat u uw zojuist gekochte 6500 nog zeker tot 2025 kon gebruiken, blijkt nu die beloofde levensduur toch wat optimistisch ingeschat. Dat is best iets waar u gerust een beetje ontstemd over mag zijn.

Oké…Maar wat is de impact hiervan nou écht?

Wederom een hele goede vraag en hier gaan we tot de kern van het probleem komen. Want de werkelijke uitdaging hier zit hem niet in het niet meer kunnen kopen van de hardware, maar juist in het stoppen van de software ontwikkeling erop. De juiste vraag hierbij is dan ook: Wanneer eindigt de levensduur van de software op uw in 2012/2013 aangeschafte systeem? Voor de nieuwsgierigen onder u heb ik een paar van de belangrijkste End-of-Life verklaringen achter de hyperlinks in de eerste alinea bijgesloten.

Dus wat moet ik nu doen…?

Tja, dat is natuurlijk altijd de hamvraag… Voor de meer ‘enterprise’ opererende klanten onder u valt het waarschijnlijk allemaal wel mee. U analyseert de resterende levensduur, breidt wellicht nog wat uit (vóór 21 juli) of vervangt indien nodig en versnelt waarschijnlijk uw afschrijving op de hardware.

Voor Service Providers met grotere en complexere netwerken (bijvoorbeeld de telecom sector) is dit echter wat anders. Uw net verworven ‘legacy’ netwerk zal immers versneld kwetsbaar worden doordat software ontwikkeling beginnend vanaf midden 2017 bij een aantal fabrikanten al stopt. En dat kan kort dag zijn als u het een en ander heeft op te ruimen. Het wordt tijd om hier aandacht aan te gaan besteden.

Om het verhaal toch een beetje positief af te sluiten: volgens Scott Hogg, CTO van Global Technology Resources, Inc. (GTRI) stonden er eind 2012 nog een whopping 800.000 Catalyst 6500’s in het veld en dat zullen er ondertussen niet minder zijn geworden, u bent dus niet de enige…

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates