Juniper Networks

Terugblik: belangrijke takeaways van Juniper NXTWORK 2019

1 min. leestijd
Juniper Networks
Cisco
Aruba Networks

Share

De key takeaway van NXTWORK 2019, het jaarlijkse Juniper Networks-evenement voor netwerk 'gamechangers' in Las Vegas, is dat alle stukken van Juniper's acquisities samenkomen. De punten zijn met elkaar verbonden. Overgenomen bedrijven zoals Appformix en Mist, die schijnbaar op zichzelf staande oplossingen waren, evolueren nu snel naar een volledig geïntegreerd aanbod.

Juniper overtuigde mij er tijdens het evenement van dat dit de eenvoud van het beheer van jouw Juniper netwerk, jouw beveiliging en zelfs jouw multi-cloud omgevingen aanzienlijk ten goede zal komen.

Uiteraard zal Juniper Networks gebruik blijven maken van open standaarden en interoperabiliteit, met als doel een end-to-end propositie die de onderneming volledig ondersteunt.

Dit is wat je tijdens NXTWORK 2019 hebt gemist:

1. Een nieuw tijdperk: De door kunstmatige intelligentie (A.I.) aangestuurde onderneming

Met de integratie van AI in het bedrijfsnetwerk en de beveiliging kondigde Juniper Networks een nieuw tijdperk aan. AI-gestuurde netwerken maken het mogelijk om problemen automatisch te detecteren en op te lossen, zelfs voordat ze tot incidenten leiden. Doordat Juniper metadata ontvangt van alle aangesloten klanten, zal de machine learning engine exponentieel slimmer en sneller worden in het oplossen van problemen dan een mens ooit zou kunnen zijn. Juniper streeft naar een zelfgenezend en zelfsturend netwerk, dat netwerk- en beveiligingsingenieurs in staat stelt zich meer als architecten te gedragen. Want wanneer AI het bedrijfsnetwerk aandrijft, zullen veel dagelijkse/routinematige acties aanzienlijk afnemen. Taken die erop gericht zijn om alles in de lucht te houden zouden uiteindelijk vervangen kunnen worden door A.I. om de stabiliteit, betrouwbaarheid en uniformiteit van de operaties te garanderen.

2. Multi-cloudbewerkingen

Het wordt steeds uitdagender om de netwerkinfrastructuur op locatie te beheren, evenals meerdere (publieke) cloud IaaS-platforms (Infrastructure as a Service). De reden hiervoor is dat elk platform zijn eigen interface en codering gebruikt om te implementeren en te werken. Hier komt Juniper's Contrail Enterprise Multicloud in beeld, dat alle platforms samenvoegt. Het werkt als één enkel glaspaneel om meerdere platformen te bedienen, wat zorgt voor consistentie in implementaties en operaties. Juniper's mentaliteit is altijd geweest om oplossingen te creëren op basis van open standaarden, daarom is interoperabiliteit verzekerd door het gebruik van alle beschikbare API's en protocollen.

"Taken die erop gericht zijn om alles in de lucht te houden zouden uiteindelijk vervangen kunnen worden door A.I. om de stabiliteit, betrouwbaarheid en uniformiteit van de operaties te garanderen".- Jan Sixma, Sales Executive bij Infradata

3. Krijg een real time overzicht van wat er op het netwerk gebeurt

De overname van Appformix gaf Juniper de mogelijkheid om applicaties die op het netwerk zitten in real time te traceren. Deze mogelijkheid is nu volledig geïntegreerd in Contrail Service Orchestration en is omgevormd tot Contrail Insights. Probleemoplossing en omleidingstoepassingen verminderen de complexiteit aanzienlijk, omdat alle netwerkinformatie direct beschikbaar is. Vanuit het oogpunt van de toepassing kan dit knelpunten, verbindingsfouten, congestie, package loss, etc. zijn. Met Contrail Insights kunnen de drempels voor een applicatie om op een omgeving te draaien worden bewaakt en kan het operationele team mogelijke problemen met applicaties die een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring direct zien, nog voordat eindgebruikers de mogelijkheid hebben om een support ticket te verhogen.

4. De Marvis A.I.-motor zal op het bekabelde netwerk worden losgelaten

Juniper's recente overname van Mist Systems ging niet alleen over de voltooiing van de netwerkportefeuille. Wat tijdens NXTWORK 2019 duidelijk werd, is dat een van de redenen voor Juniper Networks om Mist aan te schaffen Marvis was: de A.I.-engine die Mist gebruikt om een probleemloze en optimale WiFi-netwerkprestatie te garanderen. De meeste draadloze netwerkproblemen zijn al gezien en opgelost door andere Mist-gebruikers, waardoor nieuwe klanten van deze ervaring kunnen profiteren. Vroeger moest elke klant het lange en vermoeiende proces van het oplossen van problemen doorstaan, waarbij hij van een symptoom naar de oorzaak van het incident moest overstappen en het uiteindelijk met vallen en opstaan moest oplossen.

marvis automatiseert dit proces volledig. Bij het gebruik van Mist voor WiFi lost Marvis al meer dan 50 procent van de fouten op zonder menselijke/handmatige tussenkomst. Juniper gelooft dat dit percentage uiteindelijk bijna 100% zal bereiken. Met deze "A.I. problem solver", nu ook beschikbaar voor het bekabelde netwerk, zou het ook mogelijk kunnen zijn om dagelijkse taken uit te voeren, wat mankracht bespaart en consistentie introduceert door op te treden als een target blauwdruk voor het netwerk. Door het creëren van een template kan de configuratie van de componenten worden "geduwd" om consistentie te garanderen.

5. Een dreigingsbewust netwerk met SecIntel (Security Intelligence)

Aangezien kwaadwillige aanvallen niet alleen van buiten de organisatie afkomstig zijn, is het zinvol om de verdediging binnen het netwerk zelf te upgraden. Door SecIntel in te schakelen op alle Juniper-productlijnen, van de Mist Access Points tot EX & QFX-switches, MX-routers en SRX-firewalls, verbetert Juniper de beveiliging aanzienlijk. Het gebruik van de Policy Enforcer maakt het mogelijk om direct geautomatiseerd actie te ondernemen wanneer dat nodig is, wat veel sneller is in vergelijking met de vereiste handmatige bewerkingen van de SOC. De geautomatiseerde oplossing biedt verbeterde verdedigingssystemen tegen de mogelijke verspreiding van malware, of de impact van een hack.

6. Optimaliseren voor Enterprise en Cloud

Het is mij duidelijk dat de recente ontwikkelingen bij Innovation Way 1133 in Sunnyvale (het hoofdkantoor van Juniper Networks) sterk gericht zijn op Enterprise en Cloud-omgevingen. Hoewel de aangekondigde verhoging van 400Gbps aan doorvoercapaciteit op sommige Juniper-platforms niet echt relevant is voor de meeste zakelijke klanten, is het grootste deel van de mooie glinstering en glans bij Juniper niet gericht op ISP's. De meeste van deze ISP's zijn niet gericht op de ISP's.

Mijn indruk is dat de volgende fase voor Juniper zal bestaan uit het verwerven van marktaandeel binnen de bedrijfs- en cloud-segmenten, in concurrentie met Cisco en HPE Aruba, door het aanbieden van volledig geïntegreerde en open stack oplossingen die gemakkelijk kunnen worden overgenomen door klanten, stap voor stap, om plotselinge big bang migraties te voorkomen.

Na het zien van demo's van verschillende oplossingen op NXTWORK 2019 ben ik ervan overtuigd dat klanten hun huidige infrastructuren in hun eigen tempo zullen transformeren tot toekomstbestendige zelfsturende netwerken, met de geruststellende gedachte dat ze kunnen vertrouwen op hun A.I.-motor. Daarom denk ik dat we de komende jaren steeds meer zullen kijken naar AI-gedreven bedrijfsnetwerken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates