5G: Aanjager van SD-WAN kansen bij Service Providers

1 min. leestijd

Share

5G is een echte enabler van SD-WAN omdat het hoge bandbreedte en (ultra) lage latency biedt op locaties, daar waar vaste-lijnnetwerken wellicht niet beschikbaar zijn.

Bovendien biedt het bedrijven voordelen omdat het onmiddellijk beschikbaar gemaakt kan worden. Zónder de standaard wachttijden om verbonden te worden met vaste-lijnnetwerken van Service Providers. Voor nieuwe kantoren of zelfs tijdelijke werkgroepen is dit een zeer waardevolle service.

De 'SD-WAN over 5G' uitdaging en kans voor Service Providers

Om ervoor te zorgen dat de hoogwaardige ervaringen van SD-WAN geleverd kunnen worden, moeten Service Providers de 5G netwerken kunnen monitoren om SD-WAN services te kunnen garanderen. Dit is een complexe onderneming die waarschijnlijk meerdere verschillende soorten transportnetwerken bestrijkt, 5G, 4G, MPLS en commodity internetverbindingen. Alles zal voortdurend moeten worden beoordeeld zodat de prestaties die vereist zijn maximaal beschikbaar zijn.

Een verdere uitdaging is dat SD-WAN-services niet vergelijkbaar zijn, in termen van opbrengsten vergeleken met huurlijnen of specifieke VPN-capaciteit. De operationele kosten van SD-WAN moeten dus zorgvuldig gemonitord worden. Het goede nieuws is dat, omdat 5G een gevirtualiseerde omgeving is, software of virtuele instrumenten om het netwerk te controleren, intelligent inzicht bieden in de prestaties van individuele services over de verschillende typen netwerken.

Deze intelligente, slimme zichtbaarheid kan vervolgens worden gebruikt om afwijkingen te identificeren, prioriteit te geven aan verkeer of om te zorgen voor extra bandbreedte. Een ander voordeel voor bedrijven die SD-WAN gebruiken via 5G, is dat deze aanpak ook verbeterde geïntegreerde beveiliging biedt.

De flexibiliteit van de SD-WAN-service wordt mogelijk gemaakt door de virtualisatie van 5G-netwerken (denk aan Network Slicing'). Het is echter belangrijk dat het virtuele netwerk servicebewust is en dat duidelijk is wat het ondersteunt. Dit is een van de uitdagingen om intelligente zichtbaarheid te hebben in netwerkadressen. Deze zichtbaarheid geeft het noodzakelijke inzicht dat nodig is zodat het systeem een ​​geautomatiseerde beslissing neemt en een goede gebruikerservaring ondersteund.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates