Wat is het verschil tussen een netwerkswitch en een router?

Routers en switches zijn allebei computernetwerkapparaten die worden gebruikt om een of meer computers te verbinden met andere computers, netwerkapparaten of netwerken.

Maar wat is nu precies een switch en wat is een router? De twee apparaten lijken op elkaar en voeren een aantal soortgelijke functies uit, maar ze vervullen elk een aparte functie binnen een netwerk.

Wat is een switch?

Om de basisprincipes van netwerken te begrijpen, moet je eerst het antwoord weten op de vraag: "Wat is een (netwerk)switch?"

Tegenwoordig wordt in de meeste bedrijfsnetwerken gebruikgemaakt van switches om computers, printers en servers binnen een kantoorgebouw met elkaar te verbinden. Een switch fungeert als een controller waarmee apparaten in een netwerk op een efficiënte manier met elkaar kunnen communiceren. Met behulp van switches kan informatie worden gedeeld en kunnen resources worden toegewezen. Hierdoor kunnen bedrijven kosten besparen en kan de productiviteit van werknemers worden verhoogd.

Zorg ervoor dat je de verschillende soorten ethernetswitches en hun mogelijkheden begrijpt.

Onbeheerde switches

Een onbeheerde switch werkt direct uit de verpakking. Deze hoeft niet te worden geconfigureerd, dus hoef je je geen zorgen te maken over installatie of instelling van de switch. Onbeheerde switches hebben minder netwerkcapaciteit dan beheerde switches. Ze komen veel voor in apparatuur voor thuisnetwerken.

Beheerde switches

Een beheerde netwerkswitch is configureerbaar. Daardoor biedt deze meer flexibiliteit en capaciteit dan een onbeheerde switch. Je kunt een beheerde switch lokaal of op afstand bewaken en aanpassen. Hiermee krijg je meer grip op het netwerk.

Switch versus router

Switches maken een netwerk. Routers verbinden een netwerk. Doordat een router computers met het internet verbindt, kunnen gebruikers deze verbinding delen. Een router fungeert als een dispatcher. Deze kiest het beste pad om informatie te versturen, zodat deze snel kan worden ontvangen.

Wat betekent een netwerk switch voor mijn bedrijf?

Switches en routers zijn de bouwstenen van alle vormen van bedrijfscommunicatie, van gegevens naar spraak en video tot draadloze toegang. Door gebruik te maken van switches en routers kan de productiviteit van werknemers worden verhoogd, kunnen de bedrijfsuitgaven worden verlaagd en kunnen de veiligheid en gebruikerservaring worden verbeterd. Dit levert een positieve bijdrage aan de winstgevendheid van je bedrijf.

Kom in contact met onze experts

Ons team staat voor je klaar

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een bericht of je nummer achter en we bellen je terug. We helpen je graag verder.

Artikelen

Meer updates