Sébastien Kher, de kunst van het collectieve 'ik'

Wij spraken Sébastien Kher enkele dagen voor een belangrijke aankondiging voor zijn bedrijf. Hij denkt na over de belangrijkste elementen van zijn carrière als mens en ondernemer.

Is het mogelijk de gebruikelijke clichés te vermijden bij de beschrijving van het hoofd van een bedrijf? Sébastien Kher, CEO van Nomios, geeft een overtuigend antwoord. Hij is ver - heel ver - verwijderd van het beeld van een in zichzelf gekeerde, gesloten manager die het schip bestuurt en alles ziet, begrijpt en voorziet. Naar eigen zeggen heeft hij het altijd moeilijk gevonden om het woord "ik" te zeggen, omdat voor hem collectieve aspecten belangrijker zijn dan individuele. "Alleen, zijn we niets. Iedereen heeft zijn eigen sterke punten," zegt de manager.

Placeholder for Nomios HD 9587Nomios HD 9587

Deze geboren Parijzenaar kwam al snel in de werkende wereld terecht. "Ik werd aangenomen door een Brits bedrijf toen ik nog student was. Het ene deel van mijn tijd heb ik daar doorgebracht, het ander deel met mijn studie", legt hij uit. "In die periode heb ik op de eerste plaats veel geleerd over flexibiliteit en ook over de houding die je moet aannemen tegenover klanten. Hij werd ontslagen en dezelfde dag weer aangenomen. Dat was een mooi voorbeeld van flexibiliteit," glimlacht hij. Zijn mentor, een Amerikaan, was een grote bron van inspiratie. "Hij werkte altijd met zijn voeten omhoog op zijn bureau. Toen ik hem daarop wees, legde hij uit dat zijn relaxte aard het makkelijker maakte om met klanten om te gaan," zegt Sébastien Kher. "Hij geloofde dat klanten moesten begrijpen dat hij ze niet echt nodig had. En zijn methode werkte: in die tijd verdiende hij tien keer zoveel als ik.'

"Zonder haar steun zou mijn bedrijf niet bestaan," geeft hij toe. "Zij heeft voorrang op alles!" - Sébastien Kher

Veel van Sébastien Kher's ontmoetingen met andere mensen zijn karaktervormend gebleken. De ontmoeting met zijn huidige vrouw was een van de mijlpalen in zijn leven. "Zonder haar steun zou mijn bedrijf niet bestaan," geeft hij toe. "Zij heeft voorrang op alles! Als ze me belt, zeg ik tegen iedereen, ook tegen mijn klanten, dat ik liever een contract verlies dan mijn vrouw." Voor Sébastien is zijn gezin zijn topprioriteit in ruimere zin. "Ik ben niet bereikbaar voor 8 uur 's morgens. En ik neem de telefoon niet op tijdens het eten samen. Want dat zijn familiemomenten die ik wil koesteren."

Placeholder for Nomios HD 9515Nomios HD 9515

Mijn vrouw heeft voorrang op alles

Deze strikte scheiding tussen privé en werk is iets wat zijn vader - een van zijn rolmodellen - de vrouw van Sébastien vertelde. "Mijn vader, een zakenman, kwam stiekem bij mijn vrouw op bezoek. Omdat hij van mijn moeder gescheiden was, benadrukte hij de zwaardere aspecten van het runnen van een bedrijf en legde hij uit dat mijn vrouw grenzen moest stellen om ons te beschermen", zegt Sébastien Kher. Deze herinnering roept bij Sébastien vooral het respect op voor zijn vader, van wie hij zijn "ondernemersmentaliteit" heeft overgenomen. "Hij was eigenaar van een bedrijf in het Franse departement Vosges, en vocht onvermoeibaar om banen in de regio te behouden."

Met rolmodellen als zijn vader en een joodse grootvader van moederskant die aan de oorlog ontsnapte - een man van grenzeloze vriendelijkheid - heeft Sebastien Kher eigenlijk geen andere rolmodellen nodig. Toch zegt hij "immens respect" te hebben voor een sportman als Rafael Nadal: "Hij is echt vriendelijk en behandelt mensen met respect. Hoewel hij zeker niet zo geslepen is als [Roger] Federer, dwingt zijn vermogen om vriendelijk te zijn tegen iedereen respect af." De oprichter van Nomios schat zijn eigen sportniveau niet bijzonder hoog in, maar hij maakt er wel tijd om regelmatig te trainen in tennis. "Ik ben lid van een club en speel één keer per week," zegt hij. Als kind van succesvolle sporters - zijn vader speelde internationaal volleybal, zijn moeder in de hogere volleybalcompetities - was sportbeoefening ook voor hem een must. "Ik was nooit briljant in een sport. Maar ik geniet nog steeds van tennis, golfen en skiën." Gevraagd naar zijn visie op sport, antwoordt Sebastien Kher dat hij sport ziet "als een soort luchtsluis". "Ik heb geen competitie nodig om volledig van sport te genieten," zegt hij.

Hoe past de oprichting van Nomios in dit verhaal? Zelfs als hoofd van een IT-dienstverlener die gespecialiseerd is in cybersecurity, is Sébastien heel nuchter gebleven. "Ik maak er een punt van om elk kwartaal uitgebreid te communiceren en mijn teams te voorzien van informatie over het bedrijf," legt hij uit. Een constante relatie met mensen onderhouden is essentieel; deze relatie met anderen en de behoefte om uit te wisselen blijven intact. Ondanks zijn drukke agenda blijft Sébastien Kher zich persoonlijk om zijn klanten bekommeren - terwijl hij er altijd voor zorgt om om 19.45 uur bij zijn gezin te zijn voor het avondeten.

Artikelen

Laatste nieuws en blog