Snelle internationale expansie dankzij specialisatie

1 min. leestijd

Share

Het adequaat beveiligen van ICT-omgevingen en -gebruikers is een complexe en steeds lastigere zaak. Hackers weten zich dankzij nieuwe technieken beter te vermommen en daarmee traditionele oplossingen te omzeilen. Identiteitsdiefstal, DDoS-aanvallen en hacking zijn een lucratieve business. “Voorheen was security de verantwoordelijkheid van netwerkbeheerders”, aldus Nino Tomovski, CEO van Infradata. “Dat is allang niet meer zo; het is een gedeelde verantwoordelijkheid en iedere IT’er heeft er dagelijks mee te maken.”

Nino Tomovski mist bij veel organisaties, bedrijven en overheden een gevoel van urgentie over het belang van cyber security. “Veel mensen denken ‘ach het valt wel mee, het waait wel over’. Maar dat is zeker niet waar.” Wat bedrijven volgens de CEO moeten leren, is bij alle projecten en activiteiten security mee te nemen in de basis en dus ook in het budget. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de IT-afdeling en het management. Infradata heeft er bewust voor gekozen zich internationaal te specialiseren in cyber security, cloud en networking. “Veel van onze klanten opereren op internationaal niveau. Om aan de toenemende vraag te voldoen, richten wij ons op de gehele Europese markt”, vertelt Tomovski op het hoofdkantoor van Infradata in Leiden.

Infradata werd in 2004 opgericht door Leon de Keijzer en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende leverancier van diensten en oplossingen voor cyber security, cloud en networking. Toen de oprichter in 2019 tot de Raad van Bestuur toetrad, ging de dagelijkse leiding naar Tomovski. Hij bracht zijn jeugd door in Macedonië en studeerde in het Amerikaanse Boston af als ICT Engineer. “Daarna heb ik voor allerlei bedrijven gewerkt, sinds 2000 in Nederland. In 2010 ben ik bij Infradata gaan werken, waar ik bijna alle functies in het bedrijf bekleed heb.”

Maatwerk in cyber security

In 2018 moest Infradata ruim tachtig nieuwe collega’s in meerdere landen aannemen om alle securityprojecten bij bedrijven, organisaties en overheden te kunnen realiseren. “De laatste drie jaar groeien wij zeer snel, vooral in verschillende buitenlandse markten”, aldus Tomovski. “Onze klanten zitten vooral in de maakindustrie en de financiële en publieke sector, maar we helpen ook veel universiteiten en onderzoekscentra.” Sinds 2016 richt het bedrijf zich voornamelijk op cyber security. Beveiliging van de cloud, ofwel cloud security, speelt daarbinnen een belangrijke rol omdat steeds meer overheden, bedrijven en organisaties met de cloud verbonden zijn. “Wij leveren met onze experts uitsluitend maatwerk, want de behoeften en risico’s van iedere klant zijn anders.

One size fits all bestaat niet omdat de digitale infrastructuur van iedere organisatie uniek is. Wij hanteren het DBOM-principe ofwel Design Build Operate and Maintain, zodat klanten volledig ontzorgd worden. Onze internationale strategische partners, waaronder F5 Networks, Fortinet, Juniper Networks, McAfee en Palo Alto Networks, spelen hierbij een sleutelrol.”

Eerste buitenlandse avontuur

Vijf jaar na de oprichting ging Infradata voor het eerst de grens over toen het in 2009 te Brussel een kantoor opende. De groei daar kwam echt op organische wijze tot stand. Zo werd in 2010 de grote Belgische telecomaanbieder Mobistar (nu Orange geheten) klant. In 2012 won Infradata ook het vertrouwen van Telenet, een andere grote Belgische telecomspeler. Maar bij elke nieuwe start zijn er goede en minder goede jaren, kijkt Tomovski terug: “Achteraf gezien was ons eerste buitenlandse avontuur vooral belangrijk, omdat wij ervan geleerd hebben dat het essentieel is met een sterk lokaal team te werken. Een club ervaren professionals die de mensen daar en de manier van zakendoen in het land goed begrijpt.”

“Voorheen was security de verantwoordelijkheid van netwerkbeheerders. Dat is allang niet meer zo; het is een gedeelde verantwoordelijkheid en iedere IT’er heeft er dagelijks mee te maken.” - Nino Tomovski, CEO bij Infradata Group

Kennis en technologie combineren

Op een gegeven moment stond het bedrijf voor de keuze zijn productportfolio te verbreden of ervoor te kiezen echt een internationale specialist te zijn binnen de markt. Het werd dat laatste. Een jaar na de oprichting van de Belgische vestiging trok Infradata ook zijn eerste klanten aan in Duitsland. “Aanvankelijk bedienden wij die klanten vanuit Nederland, maar na aanhoudende groei werd het tijd om ook daar een vestiging te openen”, zegt Tomovski.

De keuze viel in 2014 op Dortmund, waar inmiddels 25 mensen werken. Ondertussen groeide ook de in 2012 opgerichte Poolse vestiging snel. “Zo mochten we in 2014 de drie grootste telecombedrijven van Polen als klant verwelkomen!” Daarna raakte Infradata in een stroomversnel- ling. Er volgden steeds meer grote klanten in de telecomsector, waaronder bekende spelers als KPN, Liberty Global en Vodafone. In 2015 nam Infradata het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Quonubes over. “Dit bedrijf paste goed bij ons als onafhankelijk expert op het gebied van automatisering en netwerken. Met de kennis en gecombineerde technologie kon de ontwikkeling van een innovatief netwerkplatform versneld worden. Hierdoor konden we klanten helpen met diensten voor het beheren en beveiligen van geavanceerde netwerkomgevingen terwijl wij de Britse markt betraden”, aldus Tomovski.

Franse revolutie

In 2016 nam Infradata cyber securityspecialist Nomios uit Parijs over. “Nomios heeft een zeer sterke positie in onder andere telecom en de financiële en defensiesector. Goedkeuring van de Franse overheid was nodig voor deze overname, omdat Nomios cruciale data en IT-infrastructuur voor overheid en defensie beveiligt”, legt Tomovski uit. Om zijn slagkracht in Frankrijk te vergroten investeerde Infradata flink in lokale agentschappen. “Naast het hoofdkantoor in Parijs hebben wij nu zes Franse vestigingen. In totaal werken we daar met zo’n 130 mensen voor ruim 600 klanten, waaronder veel lokale overheden. Door gebruik te maken van elkaars expertise kunnen we klanten in heel Europa nóg beter bedienen.”

“Wij hebben vooral geleerd dat het essentieel is met een sterk lokaal team te werken.” - Nino Tomovski, CEO bij Infradata Group

Eén identiteit

Het openen van vestigingen en het overnemen van bedrijven in andere landen brengt uitdagingen met zich mee. “De grootste uitdaging is dat je met mensen uit verschillende culturen werkt en daar één team van wilt vormen”, licht Tomovski toe. “Om succesvol te zijn heb je een gezamenlijke identiteit nodig die je ook naar buiten uitstraalt. Naast uitdagingen zijn er ook veel voordelen. Uit ieder land komt weer specifieke kennis en ervaring. Doordat de verschillende internationale teams nauw met elkaar samenwerken tijdens projecten, leren ze van elkaar én versterken ze elkaar. Bovendien is de logistiek binnen de EU relatief gemakkelijk te organiseren. Buiten de EU kan dat anders zijn. Zo zijn Argentinië, Brazilië en India uitdagende landen om te starten met cyber security omdat de import en export daar bestaat uit ingewikkelde processen.”

Veilige en verbonden toekomst

Een recent voorbeeld van de succesvolle internationale uitbreiding en sterke samenwerking tussen de vestigingen komt uit Polen. In mei 2019 sleepte Infradata als één van de zes kandidaten de aanbesteding in de wacht voor het realiseren van het complete beveiligingssysteem van het National Education Network. Dit project is inmiddels succesvol afgerond en levert aan ruim 25.000 scholen in Polen veilig, snel en gratis internet. Tomovski: “Dit bevestigt onze unieke ervaring en expertise bij de implementatie van dit soort complexe netwerk- en beveiligingsprojecten. De selectie werd mede beïnvloed door aanbevelingen van leveranciers en de innovatieve toegepaste beveiligingstechnologieën die wij voorstelden.”

Grote organisaties en bekende merken als eBay, KPN en Coolblue vertrouwen Infradata als partner voor hun IT-infrastructuur. Als wij Tomovski vragen naar de volgende stap in zijn groeistrategie, zegt hij: “Onze focus ligt echt op Europa. Strategisch gezien willen wij nu eerst in Duitsland en het Verenigde Koninkrijk de markt veroveren. Daarnaast hebben wij veel interesse in Scandinavië en Zwitserland, waar wij al actief zijn via enkele klanten.” Die groei wil Infradata organisch en met overnames realiseren. Bij deze tweede groeispurt binnen Europa speelt IK Investment Partners een belangrijke rol. Deze private equity partij nam in november 2018 een meerderheidsbelang in Infradata.

Bron publicatie: Globe Magazine van Evofenedex, November 2019

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates