Nokia

Nokia kondigt een nieuwe generatie van datacenter netwerken aan

1 min. leestijd
Nokia

Share

In hun persbericht van 9 juli kondigde Nokia een nieuwe generatie aan in datacenter netwerken; nieuwe OS en tools geven cloudbouwers een ongekend vermogen om zich aan te passen, te automatiseren en te schalen.

De belangrijkste mededelingen:

  • Nokia verbetert datacenter netwerken voor alle cloudbouwers - web-scale bedrijven, service providers en ondernemingen - en stelt hen in staat om snel en op grote schaal datacenter netwerk fabrics te ontwerpen, te implementeren, aan te passen en te automatiseren om de toenemende zakelijke vraag van 5G en Industry 4.0 bij te houden;
  • Apple is een van de pioniers van de innovatieve technologie en zet de oplossing in binnen zijn cloud-activiteiten in zijn data centers;
  • Nokia herdefinieert openheid, flexibiliteit bij de ontwikkeling van applicaties, robuustheid en operationele tools om snel en met vertrouwen datacenter netwerken op schaal op te bouwen en te exploiteren.

Lancering van een nieuwe Network Operating System

Nokia heeft de fabrics voor datacenters opnieuw gedefinieerd met de lancering van een nieuw en modern Network Operating System (NOS) en een verklarende, op intentie gebaseerde automatiserings- en operatietoolkit. Hierdoor kunnen cloud- en datacenter bouwers hun activiteiten opschalen en aanpassen aan de jaarlijks exponentiële verkeerstoename en aan de voortdurende veranderingen als gevolg van technologische verschuivingen zoals 5G en Industry 4.0. De nieuwe Nokia Service Router Linux (SR Linux) NOS en het Nokia Fabric Service Platform (FSP) zijn ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende wereldwijde web-scale bedrijven, waaronder Apple, die de technologie in zijn datacenters inzet.

Er is een enorme groei in de vraag naar cloud-gebaseerde toepassingen en het gebruik van nieuwe technologieën zoals AI, machine learning en AR/VR. Dit vereist van de huidige grote en groeiende gemeenschap van cloudbouwers een ongekend niveau van maatwerk en flexibiliteit van netwerkcomponenten om uitgestrekte datacenters te bedienen en te monitoren.

De Network Operating Systems hebben het niet bijgehouden. Hoewel de traditionele systemen evolueren, zijn ze beperkend en moeilijk aan te passen, te integreren en te automatiseren. De toonaangevende systemen van vandaag de dag leggen bijvoorbeeld beperkte functies voor aanpassing bloot en vereisen zelfs dan omslachtige integraties. Vaak betekent dit rudimentaire toepassingen die opnieuw moeten worden gecompileerd telkens als de NOS-leverancier een upgrade uitvoert. Nieuwere open systeempogingen zijn in opkomst, uitdagend om te operationaliseren en over het algemeen niet bewezen op schaal.

Nokia SR Linux

Nokia SR Linux is een echte architectonische stap voorwaarts. Het is de eerste volledig moderne op microservices gebaseerde NOS, en de SR Linux NDK (NetOps development kit) een complete en rijke set programmeermogelijkheden biedt. Toepassingen zijn eenvoudig te integreren door middel van moderne tools zoals gRPC (remote procedure call) en protobuf, zonder hercompileren, zonder taalbeperkingen en zonder afhankelijkheden. SR Linux erft ook Nokia's geteste internetprotocollen van het service router operating system (SROS). Dat is het handelsmerk is van de enorme installed base van Nokia carrier-grade routers. SR Linux is in feite de eerste flexibele en open netwerk applicatie-ontwikkelingsomgeving in de industrie.

Nokia FSP

Nokia FSP biedt een set tools die cloudbouwers nodig hebben om een intentie en een policy-based werking van het netwerk te implementeren. Naast een node-centric management system, werd FSP ontworpen om het volledige datacenter netwerk te bouwen, te implementeren en te bewaken met krachtige constructies op netwerkniveau. Ten slotte bevat de FSP technologieën die alleen beschikbaar waren voor de grootste cloudbouwers, zoals een real-time state-correct virtual digital twin voor validatie en probleemoplossing.

De gecombineerde oplossing biedt de openheid, flexibiliteit, robuustheid en automatisering om datacenter- en cloudomgevingen eenvoudiger te schalen, aan te passen en te bedienen.

“We upgraden onze datacenterapparatuur regelmatig met technologie om de efficiëntie te verhogen en het energieverbruik te verlagen. Het gebruik van Nokia's nieuwe systeem maakt betere netwerk- en routeringsmogelijkheden mogelijk in onze vestiging in Viborg, Denemarken.”

Adam Bechtel, Vice President en Networking lead bij Apple

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste security nieuws, inzichten en markttrends in jouw inbox.

Artikelen

Meer updates