MDR

Waarom MDR services essentieel zijn voor moderne cybersecurity activiteiten

Erik Biemans
Placeholder for Erik biemansErik biemans

Erik Biemans , Hoofd van cybersecurity services , Nomios Nederland

8 min. leestijd
Placeholder for Cyberdefense security engineersCyberdefense security engineers

Share

Cybersecurity trend: MDR services zitten in de lift

Het is een interessante tijd om een CISO of security manager te zijn die verantwoordelijk is voor cybersecurity. Je tegenstanders kunnen variëren van klassieke script-kiddies tot doorsnee cybercriminelen tot geharde ransomware bendes. Ze kunnen zelfs - afhankelijk van het soort producten of diensten dat je verkoopt - helemaal doordringen tot het niveau van nationale overheden.

Ze kunnen allemaal op verschillende manieren veel schade aanrichten, en ook de complexiteit van hun aanvallen neemt toe. Hun strategisch voordeel? Ze hoeven maar één keer te slagen. Jij, daarentegen, kunt het je niet veroorloven ook maar één fout te maken.

Maar ja, je kunt niet zomaar elke soort cybersecurity specialist in dienst nemen die er is! Dus hoe ga je je tegen mogelijke aanvallen verdedigen? Hier komt MDR: Managed Detection & Response. Dit doet precies wat de woorden inhouden.

Hoe werkt een MDR dienstverlener?

Je huurt via een MDR dienstverlener een extern team in met alle nodige expertise en tooling (zodat jij die niet hoeft aan te schaffen). Ze bewaken het fort dat het netwerk van je organisatie is en je endpoints, in combinatie met gegevens van al je andere systemen, zodat je een totaaloverzicht krijgt van je hele security landschap.

Deze aanpak helpt organisaties om hun security omgeving beter te begrijpen, en hun mogelijkheden om bedreigingen op te sporen en erop te reageren te vergroten. Realtime, 24/7 monitoring is meestal een standaard kenmerk van MDR, net als incident response op potentiële cyberaanvallen. Veel MDR aanbieders voegen daar cybersecurity advies en on-demand, 24-uurs toegang tot een destkundig beveiligingsteam aan toe. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van het gebruik van MDR in plaats van het helemaal zelf te doen.

3 belangrijkste MDR voordelen

#1. Meer zicht op de cybersecurity positie van je organisatie en het risicolandschap.

Het eerste belangrijke voordeel van MDR is de grotere zichtbaarheid die het biedt van de cybersecurity positie van je organisatie en van het risicolandschap. Met regelmatige rapporten over bedreigingen, kwetsbaarheden en incidenten krijg je een veel beter inzicht in waar je risico's liggen en wat er gedaan moet worden om ze te beperken. Dit kan je helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over je security strategie en -prioriteiten.

Wat ook belangrijk is, is het gebruik van een sectorspecifieke aanpak. Cybersecurity dreigingen evolueren voortdurend, dus bedrijven moeten op alles voorbereid zijn - zowel op bekende als op onbekende dreigingen. Immers, een zero-day kwetsbaarheid in het geval van een onbekende dreiging kan overal in je stack mogelijk uitgebuit worden zonder dat je het weet, hoe klein die kans ook is.

Het is natuurlijk alarmerender als een zero-day in de publiciteit komt zonder dat er een patch beschikbaar is. Het scenario met bekende dreigingen is een worst-case scenario, en het zal menig CISO 's nachts wakker houden. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak in kritieke systemen, maar het helpt om op de hoogte te zijn als en wanneer het zich voordoet.

Het is gemakkelijk om dit af te schrijven als angst, onzekerheid en twijfel, dan je kop in het zand te steken en te denken dat het je niet zal overkomen. Maar de koude, harde realiteit van 2022 is dat cybercriminelen ontdekt hebben dat het winstgevender en relatief veiliger is om de spreekwoordelijke bank online te beroven dan in de echte wereld. Daarom zijn kwetsbaarheden (zero-day of anderszins) uiterst waardevol in een wereld die met de dag meer gedigitaliseerd raakt. De "buit" en dus de inzet zijn ook hoger.

Van sommige ransomware bendes is bijvoorbeeld bekend dat ze achter ziekenhuizen en andere vitale organisaties aangaan. In de meeste landen staat de (semi-)overheidssector erom bekend dat ze niet altijd de nieuwste en beste systemen kunnen inzetten of voldoende goed betaalde cybersecurity experts in dienst hebben om deze systemen te beveiligen. Als gevolg daarvan is de kans groot dat ze gedwongen worden te betalen.

Hoewel zeldzamer, onthullen de beruchte aanvallen van Colonial Pipeline en de Amerikaanse vleesverwerker JBL in 2021 een duister grijs gebied waar bepaalde cybercriminele groepen schijnbaar gelieerd zijn aan natie-staten.

Dit alles heeft aangetoond waarom het zo belangrijk is om een sectorspecifieke aanpak van cybersecurity te hanteren. Elke sector staat voor andere uitdagingen om zijn systemen te beschermen. Door samen te werken met een MDR leverancier die gespecialiseerd is in beveiliging voor je specifieke sector kun je effectieve maatregelen nemen tegen dreigingsactoren en aanvalsvectoren - terwijl je de kosten voorspelbaar houdt en binnen je budget blijft. En omdat MDR aanbieders expertise in specifieke industrieën hebben, kunnen ze dreigingsinformatie leveren die op de behoeften van je bedrijf is afgestemd.

Placeholder for Security experts for MDR servicesSecurity experts for MDR services

#2. Ontvang aanvullende cyber threat intelligence

MDR services kunnen ook een cruciale rol spelen bij het opsporen van en reageren op cyberaanvallen. Door je netwerken rond de klok te bewaken, kunnen MDR aanbieders snel kwaadaardige activiteiten opsporen en maatregelen nemen om ze te stoppen voor ze ernstige schade aanrichten. Bovendien kunnen ze je helpen bij het herstellen van aanvallen die toch plaatsvinden, zodat de verstoring van je bedrijf tot een minimum beperkt blijft.

MDR aanbieders bieden aanvullende informatie over cyberdreigingen, die gebruikt wordt om de meest optimale bescherming tegen geavanceerde aanvallen te bieden. Door relevante info te halen uit verschillende betrouwbare bronnen, waaronder open-source en commerciële, en te leren van ervaring in het veld, profiteer je van voortdurend ontwikkelende dreigingsinformatie over bedreigingen die door cybercriminelen worden ingezet.

Dit maakt de MDR aanbieder tot je persoonlijke inlichtingendienst die risico's kan inschatten en vervolgens opkomende aanvalstechnieken kan opmerken en tegengaan. De MDR aanbieders die inlichtingen over cyberbedreigingen inzetten, maken meestal gebruik van geautomatiseerde detectie via machine learning (ML) en handmatig onderzoek om tot de kern van de zaak door te dringen als dat nodig is.

Bij het geautomatiseerde deel houden de MDR services voortdurend bepaalde Indicators of Compromise (IoC's) in de gaten. Als die worden opgemerkt, triggeren ze een reactie waarmee je het incident kunt onderzoeken en je kunt voorbereiden op een mogelijke aanval.

Daarna volgt het handmatige onderzoek om een volledig beeld te krijgen van die poging. Hier vergelijken doorgewinterde experts indicatoren, zoals IP adressen, hashes en headers, met de bekende info over aanvallen. Zo kunnen ze, in de meeste gevallen, vaststellen met welk type aanval je te maken hebt en welke dreigingsactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor de aanval.

icon  Idea

Did you know that Nomios also offers Managed Detection & Response services to minimise the cyber risks your organisation is exposed to? Discover our MDR service »

#3. Beter vermogen om datalekken te voorkomen, op te sporen en erop te reageren

MDR services kunnen je meer gemoedsrust geven, in de wetenschap dat je organisatie beschermd is tegen de nieuwste cyberbedreigingen. Door samen te werken met een vertrouwde MDR security leverancier, kun je erop vertrouwen dat je gegevens veilig zijn en dat je systemen beveiligd zijn. Het hebben van MDR kan ook helpen om je algemene security posture te verbeteren en het risico op datalekken te verkleinen.

Als het op inbreuken op gegevens aankomt, kunnen MDR services veel bescherming bieden. MDR aanbieders werken samen met bedrijven om hun netwerken 24/7 te controleren op verdachte activiteiten. Als een inbreuk wordt ontdekt, zal de MDR aanbieder snel werken om de inbreuk in te dammen en verdere schade te voorkomen.

Bovendien kunnen MDR services je helpen om aan verschillende veiligheidsvoorschriften te voldoen, zoals GDPR in de EU of HIPAA in de VS. Dit komt omdat organisaties die persoonsgegevens en andere vertrouwelijke informatie gebruiken zich aan bepaalde regels en voorschriften moeten houden.

Neem bijvoorbeeld GDPR. Die verplicht je om persoonsgegevens goed te beveiligen en schrijft voor dat datalekken gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens in je land. Je moet ook de betrokken mensen en entiteiten informeren dat hun gegevens gelekt zijn. MDR services helpen door inzicht te geven in alle relevante gegevens en welke gegevens wanneer en door wie werden geraadpleegd.

Er zijn nog diverse andere sectorspecifieke regels en voorschriften waaraan voldaan moet worden. Kijk dus zeker naar MDR aanbieders die opsporingsregels gebruiken waarmee je blijft voldoen aan de eisen voor certificeringen als ISO27001, NEN7501, PCI DSS en vele andere.

Zoek de juiste MDR service voor jouw organisatie

Door samen te werken met een MDR dienstverlener kun je er zeker van zijn dat je organisatie alle nodige maatregelen neemt om zijn gegevens en systemen te beschermen tegen steeds geraffineerdere aanvallers.

Een betrouwbare MDR security leverancier helpt je aanvallen op te sporen op het moment dat ze gebeuren. Ze stellen je ook in staat je beveiliging een paar treetjes hoger te tillen door een holistisch overzicht te bieden in plaats van alleen maar naar eindpunten en netwerken te kijken.

Het is belangrijk om een MDR aanbieder met sectorspecifieke kennis te vinden - een die zijn MDR services precies op je behoeften en uitdagingen kan afstemmen. Dit sluit direct aan bij cyber threat intelligence die werkt als een inlichtingendienst voor je organisatie. Door de kracht van automatisering en handmatige precisie te combineren, scant het voortdurend op afwijkingen en waarschuwt het team als aanvullend handmatig onderzoek nodig is.

MDR services kunnen je bedrijf helpen beschermen tegen een grote verscheidenheid aan cyberbedreigingen, waaronder ransomware, malware en phishing aanvallen. MDR beveiliging kan je ook helpen om te voldoen aan regelgeving, zoals GDPR of HIPAA, en meer sectorspecifieke regels, voorschriften en zelfs certificeringen, zoals ISO27001, NEN7501, PCI DSS en vele andere. Dat is cruciaal gezien het belang van naleving in het moderne bedrijfslandschap.

Om deze redenen is MDR een waardevolle aanvulling op het beveiligingsbeleid van elke organisatie. Als je op zoek bent naar een MDR leverancier, doe dan zeker je onderzoek en kies er een die zijn sporen verdiend heeft in het leveren van resultaten. Neem vandaag nog contact op met Nomios om meer te weten te komen over hoe we je kunnen helpen je bedrijf te beschermen.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Onze experts en salesteams staan voor je klaar. Laat je contactgegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Nu bellen
Placeholder for Portrait of french manPortrait of french man
Artikelen

Meer updates